Lifeberry w
Twojej kuchni

Poznaj nasze wyjątkowe przepisy:

Przygotowane specjalnie dla Ciebie przez naszego ambasadora,
wybitnego szefa kuchni,
Wojciecha Harapkiewicza

Marynowany łosoś i krewetki w sosie borówkowo - żurawinowym

Składniki:

  • krewetki 200 g,
  • łosoś 200 g,
  • sok z 3 cytryn,
  • sok z 1 grejpfruta,
  • 2 łyżki stołowe octu winnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 ml soku z borówki Lifeberry,
  • 50 ml soku żurawinowego Lifeberry

Krewetki obrać z pancerzy. Łososia bez skóry i ości kroimy w cienkie plastry.
Sok z cytryny, grejpfruta, miód oraz ocet dokładnie mieszamy, tworząc marynatę.
Przygotowane krewetki oraz łososia wkładamy do marynaty na 24 godziny.
Następnie oba soki zagotowujemy i na małym ogniu redukujemy do osiągnięcia gęstego sosu.
Sos wychładzamy.
Zamarynowane ryby podajemy z zimnym sosem oraz filetami z cytrusów.


Sos borówkowo - rozmarynowy do grillowanych mięs czerwonych.

Składniki:

  • 1 szt czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 100 ml klasycznego sosu pieczeniowego demi glace,
  • gałązka rozmarynu,
  • 200 ml soku borówkowego Lifeberry,
  • 100 ml czerwonego wina

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju.
Następnie dokładamy masło i gałązkę rozmarynu. Całość podlewamy winem.
Po 2 minutach dodajemy sok oraz sos pieczeniowy.
Wszystko redukujemy przez około 15 minut do uzyskania spójnego gęstego sosu.
Pod koniec wyciągamy gałązkę z rozmarynem.


Sorbety dla dzieci i dorosłych z przecierowych soków

Składniki:

  • 500 ml soku Lifeberry,
  • 150 ml wina musującego lub oranżady

Oba składniki dokładnie mieszamy i mrozimy w małych porcjach (np w formach do dużych kostek lodu).
Zamrożone kostki wrzucamy do blendera i miksujemy 5 sekund do całkowitego rozbicia kostek i połączenia się ich w gładki sorbet.

Sorbetami można dowolnie się bawić. W wersji dla dzieci zamieniamy wino musujące na oranżadę.
Jeśli sok owocowy jest bardzo kwaśny (Lifeberry porzeczka lub malina) dodajemy 2-3 łyżki syropu z agawy lub miodu.


Owocowe ptasie mleczko

Składniki:

  • 400 g śmietany 30 %,
  • 200 g jogurt,
  • 250 ml soku przecierowego Lifeberry,
  • 16 g żelatyna,
  • 3 łyżki cukru pudru,

Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody.
Sok zagotowujemy i odstawiamy.
W delikatnie ostudzonym soku dokładnie rozpuszczamy powstałą masę żelatynową.
Następnie mieszany dokładamy jogurt i dokładnie mieszamy.
Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec obijania dodajemy powoli masę owocowo - jogurtową.
Całość masy wlewamy w pucharki lub szklanki.


Żurawinowy sos Vinegrett do sałatek

Składniki:

  • 100 ml soku z żurawiny Lifeberry,
  • 600 ml oleju,
  • 100 ml czerwonego lub różowego octu winnego,
  • 70 g cukru,
  • 50 g świeżych malin lub czerwonej porzeczki

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Sos nadaje się do sałat z wołowiną, kurczakiem, owocami, tuńczykiem lub ostrym krowim/owczym serem typu feta.

Kup online