Zarówno to, co jesz, jak i pijesz, będąc w ciąży, ma ogromny wpływ na Twoje samopoczucie oraz na funkcjonowanie organizmu, a także na rozwój maluszka. Niezwykle istotne jest, by dostarczać w codziennej diecie niezbędnych witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Choć nie od dziś wiadomo, że najzdrowszym napojem niezależnie od okoliczności, jest kawa, to warto postawić także na smaczne i pełnowartościowe soki, jakie będą idealne dla przyszłej mamy.
Wytyczne wskazują w jasny i precyzyjny sposób, ile warzyw i owoców należy spożywać w ciągu każdego dnia – także będąc w ciąży. Zgodnie z nimi optymalną dawką jest około 300 do 400 g warzyw oraz tyle samo owoców. Co najważniejsze, część z nich może być spożywana w dowolnej formie, dopasowanej do Twoich potrzeb i preferencji. Jeśli nie lubisz sałatek czy nie jest Ci po drodze z surowymi przekąskami owocowymi, możesz śmiało spożyć część tej porcji w formie smacznych soków. Są one świetnym rozwiązaniem, ponieważ zawierają to, co najlepsze, można mieć je zawsze w domowej spiżarni, by były pod ręką w każdej sytuacji.
Soki naturalne owocowe i warzywne są znakomitym źródłem cennych witamin, kwasu foliowego i potasu. Przy tym, jeśli wybierasz te przecierowe, zyskujesz sporo błonnika, który jest wprost niezbędny przy wsparciu procesu trawienia. To dla wielu przyszłych mam zbawienny składnik diety, ponieważ spora ich część boryka się z problemami układu pokarmowego. Mówiąc jednak o sokach, zawsze trzeba mieć na uwadze, by były one naturalne, a ich skład nie zawierał sztucznych cukrów, konserwantów oraz barwników.
Picie soków owocowych czy warzywnych w trakcie ciąży to mnóstwo korzyści, które odczuje każda mama. Szczególnie, jeśli dbasz o dietę i wybierasz tylko takie produkty, które powstają w zrównoważony sposób. Witaminy i energia płynące z soków docierają natychmiastowo do krwiobiegu, a tym samym działają bardzo szybko. Jak wspomnieliśmy, picie soków pozwala na dostarczenie błonnika, jaki jest niezwykle ważny w codziennym jadłospisie. Przy tym cukier zawarty w owocach, jakim jest fruktoza, bardzo wolno się rozkłada, dzięki czemu dostarcza nam siły do działania przez długi czas w ciągu dnia, a jednocześnie jest on niskokaloryczny.
Bardzo wiele przyszłych mam narzeka na chroniczne zmęczenie i brak energii. Brakuje chęci do działania. Dlatego ważne jest, by dostarczać sobie sporo żelaza oraz witamin z grupy B. Pomagają one zwalczyć spadki nastroju i szybkie męczenie się. Znajdziesz je z pewnością w sokach z jabłek, bananów, jagód, szpinaku czy buraka. Ponadto istotne jest też zadbanie o obecność zdrowych węglowodanów w diecie. Te są w każdym możliwym soku z warzyw czy owoców – wybierz swój ulubiony.
W trakcie ciąży sięgaj po soki, które są bogate przede wszystkim w ważny kwas foliowy. Znajdziesz go z łatwością w sokach z pomidorów, buraka, szpinaku, natki pietruszki, pomarańczy, bananów, truskawek. Możesz samodzielnie łączyć ulubione składniki i komponować je w taki sposób, na jaki masz obecnie ochotę. Możesz również postawić na sok z jednego owocu czy warzywa. My szczególnie polecamy sok pomidorowy, który jest źródłem wielu ważnych witamin, minerałów i aminokwasów, a do tego ma niewiele kalorii, świetnie nawadnia organizm i pysznie smakuje.