

Mleczko pszczele to zupełnie inny produkt niż miód. Już na etapie organoleptycznym można dostrzec znaczące różnice. To oczywiście nie wszystko. Mleczko pszczele jest gęste i ma jasną kremową barwę. Warto bliżej przyjrzeć się mleczku pszczelemu i poznać jego właściwości prozdrowotne, skład oraz sposoby, w jaki się je pozyskuje.
Mleczko pszczele wytwarzane jest przez gruczoły pszczół robotnic, a to już jest znaczna różnica w porównaniu do produkcji miodu. Mleczko pszczele zjadane jest przez larwy pszczół (na wczesnym etapie ich rozwoju) oraz królową. Pszczoły następnie żywią się nektarem i pyłkiem pszczelim. Dzięki spożywaniu wyłącznie mleczka przez królową pszczół żyje ona zdecydowanie dłużej. Taki osobnik może przeżyć nawet do 5/6 lat. Dla porównania pszczoły mogą przeżyć od kilku tygodni do kilku miesięcy.
Mleczko pszczele jest bogate w minerały:
W skład mleczka pszczelego wchodzi białko, cukier, tłuszcz, kwas deoksyrybonukleinowy, aminokwasy, acetylocholinę, fenole, flawonoidy, sterole.
Pozyskanie mleczka pszczelego wygląda inaczej niż miodu. Tutaj trzeba mieć odpowiednią wiedzę, aby otrzymanie mleczka pszczelego było możliwe. Kiedyś pozyskiwanie mleczka było nieco rzadszym zjawiskiem. Obecnie, jednak pozyskiwanie mleczka pszczelego odbywa się często i nie jest tak trudne, jak kiedyś.
Pierwszym czynnikiem w przygotowaniu mleczka pszczelego jest stworzenie odpowiednich warunków, sprzyjających jego produkcji. Odbywa się to poprzez zabranie królowej. Następnie tworzy się mateczniki z zalążkami matek, dzięki którym pszczoły produkują mleczko pszczele. Pszczoły produkują wtedy duże ilości mleczka, gdzie dochodzi do sytuacji, gdy larwy zaczynają w tym mleczku pływać.
Kolejnym krokiem (najczęściej 3 dnia) jest zbieranie mleczka pszczelego za pomocą urządzenia z wykorzystaniem siły ssącej. Mleczko pszczele należy przechowywać w niskiej temperaturze w lodówce, najlepiej 0-5 stopni Celsjusza. Dozwolone jest również jego zamrażanie. Mleczko pszczele może być poddane także procesowi liofilizacji. W takiej postaci mleczko pszczele wykorzystane jest w produkcji kosmetyków oraz suplementów diety.
Mleczko pszczele ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Z tego względu jest ono bardzo pożądanym produktem. Mleczko pszczele:
Warto dodać, że mleczko pszczele stosuje się również w walce z chorobą Parkinsona, Alzheimera, a nawet depresją. Produkt ten może być stosowany także przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, regulując produkcję mleka.
Mleczko pszczele można dodawać do pokarmów oraz napojów. W ten sposób również będzie wartościowym dodatkiem. Świetnie sprawdzi się w postaci dodatku do śniadania, czy deseru. Oprócz samego mleczka pszczelego dobrym wyborem jest też miód, w tym również miody z dodatkami od Lifeberry.
Spożywanie mleczka pszczelego ma szereg właściwości, o czym zdążyłeś się już przekonać. Wykorzystaj więc potencjał tego produktu i ciesz się zarówno jego ciekawym smakiem, jak i korzystnym wpływem na zdrowie. Mleczko pszczele należy spożywać z umiarem. Zaleca się, aby jego spożywanie nie przekraczało 100 mg dziennie, chyba że zostanie zalecone inne dawkowanie. Jeżeli mleczko pszczele zmieszane jest z miodem ilość spożywania tej mieszkanki się zwiększy.
Zadbaj o odporność - zamów zdrową żywność od polskiego producenta z Mazowsza! Darmowa dostawa od 199 zł
Powiadomienia