Jednym z najpopularniejszych owoców sezonowych w Polsce są śliwki. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale także pełne właściwości zdrowotnych. Warto mieć to na uwadze i włączać je do codziennej diety. Możesz sięgać po świeże owoce albo soki przecierowe, by dostarczać organizmowi tego, co wartościowe – witamin oraz minerałów potrzebnych do dobrego samopoczucia. Przekonaj się, dlaczego warto sięgać po śliwki.
Nie da się ukryć, że śliwki to owoce, które warto włączyć do swojej codziennej diety z uwagi na ich wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Świeże owoce albo zamknięte w butelce w postaci naturalnego soku śliwkowego są bogactwem mnóstwa ważnych witamin. To przede wszystkim spora ilość witaminy K, która odpowiada głównie za działanie układu krwionośnego. Nie tylko wpływa ona na poprawę krzepliwości krwi, ale również zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych. Dodatkowo pozwala zachować równowagę gospodarki wapniowej. Jeśli brakuje nam jej w organizmie, może dojść do problemów z krwotokami, zwapnieniem żył, trudnością w gojeniu ran, a nawet osteoporozy.
To nie koniec witamin, które można znaleźć w śliwkach. Zawierają one sporo witaminy A. Ta z kolei wpływa na nasz wzrok, a także poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Jednocześnie chroni układ oddechowy przed działaniem drobnoustrojów. W owocach są także witaminy z grupy B, które usprawniają pracę mózgu i układu nerwowego. Warto mieć na uwadze, że niedobór doprowadza do osłabienia odporności czy pogłębienia stanów depresyjnych. Dobroczynne działanie śliwek sprawia, że warto po nie sięgać przez cały rok – nie tylko w sezonie. Zapewnij sobie stały dostęp do zdrowych i smacznych owoców, wybierając sok śliwkowy od Lifeberry.
Poza witaminami w śliwkach znajdziesz również istotne składniki mineralne. Przede wszystkim owoce te są solidnym źródłem potasu, który jest ważny do prawidłowej pracy serca. Ponadto pomagają w zachowaniu odpowiedniej gospodarki kwasowo-zasadowej i wodnej w organizmie. Owoce te dostarczają nam również cennego magnezu, dzięki któremu mózg funkcjonuje znacznie sprawniej, a pamięć i koncentracja są efektywniejsze. Warto po nie sięgać w okresie, gdy spędzamy dużo czasu na pracy i nauce. Z pewnością będą one wydajniejsze.
Spożywanie śliwek pozwala dostarczyć organizmowi także fosfor oraz wapń budujące kości i zęby. Dodatkowo to źródło beta-karotenu, który chroni skórę przed rozwojem wolnych rodników i działaniem promieni słonecznych. Jeśli włączymy śliwki do codziennej diety, możemy zadbać nie tylko o młody i zdrowy wygląd, ale także ogólne dobre samopoczucie, o czym warto się przekonać już dziś.
Sporo osób docenia śliwki również za to, że stanowią one naturalny prebiotyk. Niezależnie od tego, czy sięgasz po świeże, czy suszone owoce albo sok przecierowy, możesz mieć pewność, że zawarte w śliwkach składniki wpłyną na budowanie odporności oraz stan mikroflory jelitowej. Wszystko za sprawą dużej zawartości błonnika pokarmowego. Wszyscy doskonale wiedzą, że to właśnie jelita stanowią centrum dowodzenia naszego organizmu i to właśnie stąd pochodzi nasza odporność, dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio o nie zadbać. Jedzenie śliwek nie tylko korzystnie wpływa na budowanie mikroflory, ale również na jej stan. Zadbaj o zdrowie i samopoczucie od wewnątrz, sięgając po naturalne i sprawdzone rozwiązania.