Likopen to niezwykle silny przeciwutleniacz, który pozwala na skuteczne zwalczanie wolnych rodników w organizmie. Jest najczęściej spotykany głównie w pomidorach i przetworach z nich przygotowanych. Warto zadbać o to, by nasza codzienna dieta była bogata w ten czerwono-pomarańczowy barwnik pochodzenia roślinnego. Wszystko za sprawą mnóstwa właściwości prozdrowotnych, jakie oddziałują na nasz organizm i samopoczucie. Przekonaj się, jak działa likopen i gdzie występuje.
Likopen posiada mnóstwo ważnych właściwości zdrowotnych, które wpływają na to, jak się czujemy każdego dnia. To także sposób na profilaktykę i prewencję chorób – m.in. nowotworów. Przede wszystkim związek ten ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczne. Ogranicza powstawanie wolnych rodników, które powodują rozwój chorób nowotworowych. Dlatego też likopen powinien bogato występować w diecie osób palących papierowy oraz tych, które ze względów genetycznych mogą być obciążone wystąpieniem raka. Stąd też szklanka soku pomidorowego każdego dnia to prosty i skuteczny sposób na to, by dostarczyć sobie to, co niezwykle ważne dla zdrowia.
Dodatkowo warto mieć na uwadze, że likopen ma także szereg innych właściwości. Doskonale wpływa na układ sercowo-naczyniowy, poprawia pracę śródbłonka, rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu spada ryzyko zawału bądź udaru. Jednocześnie związek ten hamuje syntezę cholesterolu i sprawia, że szkodliwy cholesterol LDL jest usuwany z krwi. To nie koniec właściwości płynących z tej substancji Likopem wzmacnia również kości i poprawia kondycję skóry. Jest on wykorzystywany również w lekach wspomagających potencję. Ponadto wspomaga leczenie cukrzycy oraz insulinooporności.
Jak widać działanie likopenu jest bardzo szerokie. To zdecydowanie ważny składnik w diecie każdej osoby. Warto zadbać o to, by sięgać po niego każdego dnia – np. korzystając ze smacznych przecierów pomidorowych bądź soków z pomidorów, w których znajduje się niewątpliwie jego największa ilość.
Likopen nie jest wytwarzany w organizmie, dlatego musimy go dostarczać samodzielnie każdego dnia wraz z codzienna dietą. Niewątpliwie pośród produktów, które są z nim kojarzone, są właśnie wspomniane już pomidory. To smaczny sposób na wsparcie organizmu w dowolny sposób – możemy sięgać po surowe pomidory i dodawać je do kanapek czy sałatek, ale także przygotowywać apetyczne przeciery, sosy, zupy i w końcu sięgać po orzeźwiający sok pomidorowy. Co ciekawe, pomidorowy w postaci przetworzonej czy poddanej obróbce termicznej, mają więcej likopenu niż w tej świeżej.
Jeśli chcesz urozmaicić swoją dietę także o inne produkty, które choć mają niższą zawartość likopenu, należą do Twoich ulubionych, wybierz m.in.: dynię, marchew, grejpfrut, arbuz, morelę, gujawę.
Warto mieć na uwadze, jaka jest optymalna ilość likopenu w diecie, jaką rzeczywiście możemy spożywać. Badania mówią, że nie jest to substancja konieczna, a co za tym idzie, jej rolę mogą przejąć inne związki, które mają podobne działanie. Jednak jeśli weźmiemy pod uwagę pozostałe właściwości zawarte np. w pomidorach oraz sokach pomidorowych 100%, zdecydowanie warto jest zadbać o obecność likopenu w diecie. Średnie spożycie go określa się jako 2 mg dziennie. Badania kliniczne, które skupiają się na parametrach zdrowotnych likopenu, mówią, żeby zwiększyć jego poziom w diecie do 10 mg dziennie. Taką dawkę można uzyskać, sięgając każdego dnia po od 1 do 5 pomidorów, 150 g sosu pomidorowego, 100 g ketchupu czy 500 g arbuza. Warto mieć na uwadze, że do tej pory nie udokumentowano toksyczności likopenu, jeśli spożywamy go w dawce do 100 mg dziennie.
🔥 TANIEJ NIE BĘDZIE! 🔥
🔥 BLACK WEEK - KUP TERAZ! BOXY ZA 99,99 ZŁ 🔥
🚚 DARMOWA DOSTAWA OD 299 ZŁ 🚚