Czereśnie to niezwykle apetyczne i słodkie owoce, które skrywają w sobie sporo cennych wartości odżywczych. Choć składają się w dużej mierze z wody, jaka wynosi aż 80% ich zawartości, to posiadają ważne dla nas witaminy czy minerały. To składniki, jakie w korzystny sposób wpływają na samopoczucie oraz zdrowie. Sezon na czereśnie trwa krótko, dlatego warto sięgać po świeże owoce w trakcie ich sezonu, a poza nim wybierać warianty mrożone bądź zdrowe soki czereśniowe. Szczególnie rekomenduje się je kobietom w ciąży, a także osobom borykającym się z problemami trawiennymi bądź chorobami tarczycy.
Czereśnie to owoce, które nie tylko pyszne smakują i zachwycają swoją słodyczą, ale także mnóstwem witamin i minerałów, jakie odgrywają dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Przede wszystkim w czereśniach można znaleźć spore ilości witamin takich jak A, B6, C, E oraz K. Dodatkowo znajdują się w nich tiamina, niacyna, kwas foliowy czy ryboflawina. Wśród minerałów znaleźć można cynk, magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo. Sprawia to, że czereśnie można jednogłośnie uznać za bardzo zdrowe i ważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Wiele osób przechowuje czereśnie na zimę.
O tym, że czereśnie w znaczny sposób wpływają na zdrowie i samopoczucie mówi fakt, że wielu lekarzy rekomenduje włączenie ich do codziennej diety w przypadku pacjentów, którzy zmagają się z rozmaitymi schorzeniami. Przede wszystkim owoce są rekomendowane w przypadku chorób takich jak artretyzm, dna moczanowa, słaba kondycja nerek, stawów czy chroniczne problemy z układem krążenia. Czereśnie pozwalają przywrócić równowagę i pozwalają poczuć się lepiej. Co ciekawe, są one źródłem melatoniny, która reguluje sen. Śmiało sięgaj po te owoce, jeśli chcesz poprawić funkcjonowanie organizmu. Wybierz czereśnie, gdy chcesz wspomóc leczenie chorób wątroby, serca, dróg moczowych i żółciowych, zwyrodnień stawów. Jednocześnie to sposób na uregulowanie poziomu płynów, pracę żołądka czy perystaltykę jelit, a także proces detoksykacji.
Aby cieszyć się właściwościami prozdrowotnymi czereśni warto mieć na uwadze, kiedy i w jaki sposób jeść te owoce. Chodzi o to, by nie zaszkodzić organizmowi. Dlatego pamiętaj, że czereśni nie wolno w żaden sposób popijać wodą. Może to spowodować pojawienie się biegunki. Dodatkowo nie powinno się ich jeść przed posiłkiem, którym będzie danie mięsne. Owoce niestety utrudniają trawienie takich pokarmów. Osoby z chorobami wrzodowymi powinny jeść czereśnie nieco podgotowane, a nie surowe.
Choć czereśnie są bardzo słodkie, to nie zawierają w swoim składzie nadmiernej ilości cukru. Indeks glikemiczny tych owoców nie należy do wysokich, dlatego mogą sięgać po nie nawet osoby zmagające się z cukrzycą. Spożycie czereśni nie powinno doprowadzić do nagłego skoku cukru we krwi. Można je włączać do diety nawet ubogokalorycznej czy dedykowanej cukrzycy typu 2. Mówi sie, że w 100 gramach czereśni znajdują się 63 kcal (z czego warto pamiętać, że większą część wspomnianej wagi zajmuje pestka). Wartości odżywcze w takiej porcji wyglądają w sposób następujący: