Tokoferole to jedno z określeń, którego możesz nie znać. Czy jednak wiesz, że związek ten towarzyszy Ci na co dzień, tak samo, jak wiele innych związków znajdujących się w żywności? W pożywieniu znajduje się mnóstwo witamin, składników odżywczych, o których nie mamy pojęcia. Brak tej wiedzy może jednak prowadzić do tego, że nasze żywienie nie będzie zaspokajało dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminy oraz składniki odżywcze. Poznaj bliżej tokoferole, sprawdź, czym one są, jak działają i jakie mają właściwości.
Tokoferole to związki organiczne rozpuszczalne w tłuszczach, które wchodzą w skład witaminy E. Witamina E (zwana też witaminą młodości) składa się z:
Należy wiedzieć, że witamina ta jest mieszaniną tokoferoli oraz tokotrienoli. Tokoferole mają ogromne znaczenie dla organizmu. Są to przeciwutleniacze odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników, mają korzystny one wpływ na odporność, wpływają dobrze na wytwarzanie nasienia u mężczyzn, przyczyniają się do prawidłowego rozwoju płodu, chronią przed nadciśnieniem i miażdżycą, zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegają cukrzycy, hamują agregację płytek krwi, są pomocne w chorobie alzheimera.
Niedobór wielu witamin może mieć negatywne smutki dla organizmu. Tak samo wygląda to w przypadku witaminy E. Niestety nie zawsze dbamy o zbilansowaną dietę, a co za tym idzie w naszym organizmie, zaczyna brakować ważnych dla prawidłowego funkcjonowania witamin. Niedobory witaminy E mogą objawiać się poprzez:
Przyjmowanie witaminy E zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu to jedyny sposób na zachowanie jej na odpowiednim poziomie.
Jak wiesz już tokoferole, mają bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Obecność ich w codziennej diecie jest, więc niezwykle ważnym czynnikiem. Tokoferole znajdują się, między innymi w:
Dieta powinna być tak skomponowana, aby każdego dnia dostarczać do organizmu cenne witaminy oraz składniki odżywcze. Tokoferole są ważne dla organizmu dlatego, trzeba pamiętać o jedzeniu produktów, które je zawierają. Jeżeli chcesz zadbać o dostarczanie nie tylko witaminy E, ale również wielu innych witamin i składników odżywczych, koniecznie powinieneś sięgnąć po zdrowe i naturalne soki. Tylko wtedy Twoja dieta stanie się jeszcze bardziej urozmaicona i korzystnie na Ciebie wpłynie. Dodatkowo naturalne soki mogą stanowić alternatywę dla słodkich i gazowanych napoi.
Tokoferole nie są uważane za szkodliwe dla organizmu. Wręcz przeciwnie niosą one wiele korzyści dla człowieka. Z reguły tokoferole dostarczamy do organizmu wraz z żywnością. Należy jednak wiedzieć, że tokoferole mogą służyć też, jako dodatek do różnych produktów, gdzie określany jest jako konserwant. Czy jest to szkodliwe? Otóż, dodatek tokoferoli pełniących rolę konserwantów nie uznaje się za szkodliwe.
Co ważne tokoferole znajdują także zastosowanie w kosmetyce. Tokoferole odpowiadają tu, między innymi za dłuższą trwałość produktu. Mają one też pozytywny wpływ na kondycję skóry. To, jaką rolę pełni tokoferol w kosmetykach uzależnione jest od jego stężenia. Substancję tę można znaleźć w kremach do ciała i twarzy, balsamach oraz wielu innych produktach kosmetycznych.