Robiąc zakupy w sklepie z pewnością niejednokrotnie, spotkałeś się z produktami ekologicznymi. Chociaż jest ich zdecydowanie mniej na sklepowych półkach w marketach, to są one coraz częściej wybierane przez klientów. Co ważne, istnieją również sklepy sprzedające wyłącznie zdrową żywność, gdzie można znaleźć większość podstawowych produktów. Czym różnią się produkty ekologiczne od tych zwykłych, jaki wpływ mają na zdrowie i w jaki sposób są oznaczane?
Produkty ekologiczne to znane nam określenie. Jednak, czy Ty chętnie wybierasz takie produkty, czy raczej omijasz miejsca, gdzie się one znajdują? Jeżeli produkty ekologiczne nie goszczą zbyt często w Twojej kuchni lub w ogóle ich nie kupujesz, dowiedz się, czym dokładnie one są i przekonaj się, jak dużo korzyści dla zdrowia niesie ich wybór.
Produkty ekologiczne to żywność, która została wytworzona bez zastosowania jakichkolwiek sztucznych nawozów, pestycydów (chemicznych środków ochrony roślin m.in. przed chwastami i szkodnikami), dodatków do pasz dla zwierząt, hormonów, czy antybiotyków. Ponadto cały proces związany z otrzymaniem danych produktów przebiega bez negatywnego wpływu na środowisko, a także z zachowaniem wszelkich wymaganych norm.
Przy produkcji żywności ekologicznej stosuje się:
• Paszę dedykowaną dla zwierząt w gospodarstwach ekologicznych, posiadającą specjalne oznaczenia
• Nawozy naturalne
Pola upraw są oddzielone od pozostałych poprzez uprawy osłonowe bądź drzewa. Dzięki temu w żaden sposób nie dochodzi do zanieczyszczenia środkami stosowanymi w uprawie konwencjonalnej.
Poznaj produkty zaliczane do zdrowej żywności:
Produkty pochodzące z upraw ekologicznych, mają zdecydowanie więcej składników odżywczych w porównaniu do tych, które znajdują się w uprawach konwencjonalnych. Takie produkty, cechują się oczywiście wyższą ceną, gdyż proces produkcyjny jest bardziej kosztowny. Mają jednak one bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Wybieranie produktów z ekologicznych upraw – warzyw, owoców itp., daje pewność, że to, co jemy nam nie szkodzi, a wręcz przeciwnie dostarcza wielu witamin i składników odżywczych, których w takich produktach jest zdecydowanie więcej. Producenci dokładają wszelkich starań, aby ich produkty były smaczne, aromatyczne i przede wszystkim zdrowe.
Produkty z upraw ekologicznych posiadają specjalne oznaczenia. Jest to niezbędne, aby móc je rozpoznać i podjąć świadomą decyzję, dotycząc tego, co dokładnie znajdzie się w naszym sklepowym koszyku, a następnie w codziennej diecie. Najważniejszym oznaczeniem produktów ekologicznych jest logo rolnictwa UE, składające się z 12 gwiazdek, w kształcie liścia. Jeśli takie logo znajduje się na produkcie, zyskujemy pewność, że spełnia on zasady określone w ustawie o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej. Oprócz zielonego listka na produktach znajdują się też inne oznaczenia, a dokładniej numery jednostki certyfikującej, pod którą podlega producent.
Gospodarstwa zajmujące się produkcją żywności ekologicznej są stale kontrolowane. Przedsiębiorstwa otrzymują tutaj certyfikaty zgodności, które mogą zostać cofniętej, jeśli nie zostaną spełnione określone normy. Produkty muszą więc spełnić restrykcyjne wymagania, dotyczące ich ekologicznej produkcji, aby mogłyby określone jako „EKO”.
Zainteresowanie zdrową żywnością wciąż rośnie. Przybywa również sklepów ze zdrowymi produktami. Dzieje się tak, ponieważ mamy coraz większą świadomość, dotyczącą tego, jakie konsekwencje może nieść dla nas jedzenie produktów pochodzących z konwencjonalnych upraw. Poza tym chcemy podążać również za modą związaną ze zdrowym odżywianiem.
Zdrowa dieta ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Produkty ekologiczne są odpowiednie dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać i zadbać o swoje zdrowie. Spożywanie takich produktów zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób i jednocześnie nie spożywamy wszelkich dodatków do żywności, które dodawane są na etapie ich upraw/produkcji.
Niestety nawet owoce i warzywa sprzedawane w sklepach uprawiane są z zastosowaniem wielu wspomagających wzrost i chroniących przed szkodnikami środków. Tak samo wygląda to w przypadku mięs, gdzie zwierzęta otrzymują antybiotyki i inne środki, wpływające, między innymi na ich większy /szybszy wzrost. Wszystko to ma negatywny wpływ na zdrowie i zwiększa ryzyko zachorowań na różne choroby, w tym też groźne nowotwory.