Buraki mają wiele właściwości prozdrowotnych. Jest to warzywo, które często gości w naszych kuchniach i chętnie było stosowane już przez nasze babcie, a nawet prababcie. Chociaż buraki to warzywa, które rosną u nas sezonowo, to można zatrzymać ten wyjątkowo smak na dłużej. Jakie przetwory można zrobić z buraków, aby cieszyć się smakiem tego warzywa w sezonie zimowym?
Buraki zaliczane są do tych warzyw, które uwielbiają wszyscy. Możemy je jeść w postaci surówek do obiadów, sałatek, ale też stosujemy je, jako główny składnik zup i barszczu czerwonego uwielbianego przez dorosłych i dzieci. Niektórzy piją również sok z buraków, co pozwala na dostarczenie ważnych witamin i składników odżywczych. Buraki są bogate w witaminy: A, K, E, C, B6, Tiaminę, Ryboflawinę, Niacynę. Pamiętajmy też o minerałach, takich jak: żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk, sód, magnez.
Warzywo to ma właściwości prozdrowotne, dzięki czemu oprócz delektowania się smakiem buraków, możemy jednocześnie zadbać o swoje zdrowie. Buraki działają przeciwnowotworowo, wzmacniają naczynia krwionośne, pomagają w okresie menopauzy, wspierają walkę z anemią, wzmacniają odporność (pomagają walczyć z wirusami), wzmacniają kości oraz zęby, wspomagają funkcjonowanie mózgu. Warzywo to można spożywać na diecie odchudzającej, w uwagi na małą ilość kalorii, ale też diecie przeciwzapalnej.
Robienie przetworów to praktyka znana od bardzo dawna. Już nasze babcie i prababcie robiły przetwory, aby przedłużyć przydatność warzyw i owoców. Jest to też spore udogodnienie, ponieważ dzięki temu masz dostęp do gotowych już warzyw, znajdujących się w słoikach. Najczęściej przetwory z warzyw używamy, jako dodatek do obiadu, ale również innych dań, w tym też sałatek.
Z buraków możesz zrobić:
Z buraków można zrobić naprawdę wiele przetworów, a więc mamy tutaj szeroki wybór. Można dopasować tutaj konkretne przetwory do swoich wymagań, gustu i ulubionych smaków. Do zrobienia przetworów nie potrzeba dużo składników. Co więcej, przetwory własnej roboty są naturalne bez żadnych zbędnych dodatków, czy ulepszaczy smaku. Możesz zatem delektować się smakiem buraków pod różnymi postaciami i jednocześnie jeść to, co jest zdrowe.
Buraki można kupić praktycznie wszędzie. Może być to niewielki sklepik, market, targ, czy sklep internetowy. Jednak, czy wszystkie buraki są odpowiednie do robienia przetworów? Z reguły tak, ale warto zwrócić tutaj uwagę na kilka istotnych szczegółów, aby wybrać to najlepsze warzywo.
Buraki należy wybierać od sprawdzonych dostawców, aby mieć gwarancję, co do ich naturalności. Ważna jest jakość, ale także użyte nawozy. Każdy z tych czynników przełoży się na smak i przede wszystkim to, czy buraki będą całkowicie naturalne. Często buraki, które można kupić w markecie, pozostawiają wiele do życzenia.
Najlepszym rozwiązaniem jest wybór buraków od dostawców, którzy stawiają na naturalność i wyłącznie wyselekcjonowane warzywa. Co więcej, dobrych buraków nie musisz szukać stacjonarnie, możesz je kupić online. Kupując buraki ze sprawdzonych miejsc, masz pewność, że są one dobre i co najważniejsze świeże bez żadnych oznak gnicia, pomarszczenia, czy zbyt długiego przechowywania.
🎅🏼 🎁 ODBIERZ PREZENT ŚWIĄTECZNY PRZY ZAKUPACH OD 199 ZŁ 🎅🏼🎁
🍊 SŁODKIE MANDARYNKI W SUPER CENIE - ZAMÓW TERAZ! 🍊
🚚 DARMOWA DOSTAWA OD 299 ZŁ 🚚