Agrest to owoc, którego nazwa jest znana każdemu z nas. Owoc ten jest nie tylko pyszny, ale też ma wiele korzystnych właściwości i pozytywnie wpływa na zdrowie. Można go jeść zarówno w surowej postaci, ale stanowi on również świetny dodatek w kuchni oraz jest idealnym składnikiem wielu soków. Poznaj bliżej ten owoc i zobacz jakie korzyści może Ci przynieść jego spożywanie?
Lubisz słodkie i soczyste owoce? Co więcej, interesują Cię owoce o wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku? Agrest jest zatem świetną propozycją dla Ciebie. Dodatkowo posiada on wiele właściwości, które mają naprawdę korzystny wpływ na zdrowie.
Agrest jest bogaty w dużo składników odżywczych m.in.: magnez, fosfor, wapń, żelazo, sód, potas, witaminy: A, E, C, B6, ryboflawinę, tiaminę, niacynę kwas foliowy, magnez, fosfor, wapń, żelazo, sód, potas. Każdy z tych elementów ma ogromne znaczenie dla organizmu i poprawia jego kondycję. Należy wiedzieć, że każdego dnia do organizmu niezbędne jest dostarczenie odpowiednich ilości witamin i składników odżywczych, które znajdują się nie tylko w pokarmach, ale również płynach, które pijemy.
Oto kilka korzyści, na jakie możesz liczyć, włączając agrest do swojej diety:
Wyróżniamy agrest biały oraz czerwony. Warto jednak zaznaczyć, że każda odmiana jest tak samo wartościowa zarówno pod względem smakowym, ale też odżywczym. Agrest nie jest wymagającym krzewem, ale pomimo tego, warto wiedzieć, jak wygląda jego prawidłowa pielęgnacja. Pierwszym i dosyć ważnym czynnikiem jest miejsce, gdzie agrest zostanie posadzony. Trzeba unikać podmokłego podłoża, ponieważ agrest nie lubi takich miejsc. Kolejna kwestia to nasłonecznienie.
Agrest dobrze rośnie w miejscach nasłonecznionych, ale także tych, gdzie panuje półcień. Owoc ten nie lubi zbyt dużo wody, więc należy go podlewać z umiarem. Nie należy rezygnować całkowicie z podlewania, ponieważ całkowity brak wody negatywnie przełoży się na wzrost krzewu i owoce. Ważne jest podcinanie agrestu o określonym czasie. Kiedy należy więc przycinać agrest? Czynność tę, powinniśmy wykonać po zasadzeniu agrestu, a następnie każdego roku wczesną wiosną. Regularne i prawidłowe podcinanie agrestu jeszcze korzystniej przełoży się na jego owocowanie.
Prawidłowe przycinanie agrestu w jego pierwszym i drugim roku polega na pozostawianiu 2 lub 3 oczek. Należy wiedzieć, że sposób podcinania agrestu różni się od siebie w zależności od tego, ile ma on lat. Niezbędne jest także usuwanie słabych pędów, które kiepsko owocują, gdyż mogą one utrudnić wzrost pozostałych. W tym przypadku trzeba przeglądać krzewy w momencie podcinania. Jeżeli krzewy nie będą podcinane to, doprowadzi to do zmniejszenia owocowania i gorszej jakości owoców.
Często jemy agrest w postaci owoców, jednak nie jest to jedyna opcja. Agrest można dodawać do deserów, robić z niego dżemy, konfitury, ale także galaretki. Jest to też świetny składnik soków i koktajli. Dużym udogodnieniem jest też zakup gotowych soków, z dodatkiem agrestu, między innymi Smoofit Metabolizm. Jest to naturalny sok, z dodatkiem wielu owoców, gdzie ważne miejsce zajmuje również agrest.
Kupując jednak gotowe produkty, zwróć uwagę na to, aby nie było tam żadnych ulepszaczy, czy innych zbędnych dodatków. Wyłącznie naturalny skład da Ci gwarancję, że dostarczysz do organizmu duże ilości witamin i składników odżywczych. Ponadto wybieraj produkty wyłącznie od sprawdzonych dostawców, zamiast ze sklepowych półek, gdzie często jakość znacznie odbiega od norm.
🎅🏼 🎁 ODBIERZ PREZENT ŚWIĄTECZNY PRZY ZAKUPACH OD 199 ZŁ 🎅🏼🎁
🍊 SŁODKIE MANDARYNKI W SUPER CENIE - ZAMÓW TERAZ! 🍊
🚚 DARMOWA DOSTAWA OD 299 ZŁ 🚚