Czy wiesz, że kiwi to jedno z najzdrowszych owoców na świecie? Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, co sprawia, że nie pojawia się ono zbyt często w codziennej diecie. Jego skład jest bogaty w cenne składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie każdego dnia. To nie tylko ważna witamina C, ale nawet miedź, potas czy istotny błonnik pokarmowy. Warto wiedzieć, jakie korzyści zdrowotne przynoszą te słodkie i soczyste owoce, by potem włączyć je chętnie do jadłospisu.
Kiwi to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów ważnych dla naszego dobrego funkcjonowania. Przede wszystkim owoc ten jest znany ze swojej bardzo dużej zawartości witaminy C. Uznaje się, że jest ona taka sama jak w przypadku pomarańczy, bo wynosi aż 53 mg. To niezwykle ważne, ponieważ jest to nic innego jak kwas askorbinowy, który odpowiada za wsparcie układu odpornościowego, a także wzrost oraz naprawę tkanek. Dlatego warto sięgać po kiwi w okresie szczególnej zachorowalności oraz przesileń.
Ponadto zawiera ono w składzie witaminę K, która skutecznie rozpuszcza się w tłuszczach i doprowadza do procesu krzepnięcia krwi, dobrego metabolizmu i regulacji poziomu wapnia we krwi. Nie można pomijać także faktu, że owoc ten ma sporo witaminy E, również wspierającej układ odpornościowy. Jednak to nie koniec dobrodziejstwa, jakie niesie za sobą spożywanie kiwi. Zawiera ono kwas foliowy ważny dla kobiet w ciąży z uwagi na zapobieganie wadom wrodzonym u płodu, a przy tym pomagający w produkcji czerwonych krwinek. Nie można pominąć również obecności miedzi, która jest tym składnikiem odżywczym, który wraz z żelazem wspiera kości, nerwy i funkcje odpornościowe organizmu. Oprócz niej w kiwi można znaleźć inne minerały jak potas czy błonnik pokarmowy.
Nie da się ukryć, że za sprawą mnóstwa cennych witamin, kiwi jest bardzo cenionym owocem o dużym wpływie na nasze zdrowie. Przede wszystkim ma ono w składzie przeciwutleniacze oraz składniki, które pozwalają na skuteczną ochronę wzroku przed rozmaitymi uszkodzeniami. Regularne spożywanie kiwi jest prewencją w przypadku jaskry, zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. To także sposób na bezpieczne obniżenie poziomu złego cholesterolu, a tym samym wzrost tego dobrego. Wiele osób sięga po owoce kiwi, by poprawić jakość swojego snu. To nie koniec właściwości. Systematyczne spożywanie kiwi pomaga w złagodzeniu astmy, pracy jelit, poprawiając ich perystaltykę i redukując zaparcia. Co ciekawe, mają one sporo serotoniny o działaniu antydepresyjnym. Warto dodać również, ze owoce te wpływają na układ kostny, mięśniowy, krążeniowy, pracę nerek i ułatwiają koncentrację czy sprawność umysłową.
Można śmiało przyznać, że kiwi stanowi owoc, który jest generalnie bezpieczny w swojej naturze. Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań, które jasno powiedziałyby, że jego spożywanie może nam zaszkodzić. Jednak warto pamiętać, że tak jak inne owoce, może on niestety powodować nieprzyjemne reakcje alergiczne. Ryzyko, że będzie się uczulonym na kiwi, wzrasta w przypadku osób z alergiami na awokado, figi czy orzechy laskowe. Najczęściej zaburzenie to objawia się swędzeniem gardła, trudnością w połykaniu, obrzękiem języka, pokrzywką czy wymiotami. Gdy zaobserwujemy takie objawy, należy jak najszybciej udać się do lekarza, by uzyskać odpowiednią pomoc.
🍅 SUPER PROMOCJA - SOK ZE ŚWIEŻYCH POLSKICH POMIDORÓW - 79,99 zł za CAŁY BOX! 🍅
ZAMÓW TERAZ 🫐 ŚWIEŻE BORÓWKI I CZERWONE PORZECZKI 🫐
🚚 DARMOWA DOSTAWA OD 199 ZŁ 🚚