Nie od dziś wiemy, że odporność płynie prosto z jelit, dlatego to, co jemy i pijemy, ma ogromny wpływ na siłę organizmu w walce z infekcjami. Jednym z korzystnych (a przy tym prostych) rozwiązań na wzmocnienie układu odpornościowego jest sięganie po smaczne soki przecierowe z warzyw i owoców. Są one nie tylko apetyczne, ale także pełne witamin, minerałów i błonnika. Świetnie nawadniają, co jest niezwykle ważne nie tylko w trakcie choroby oraz profilaktycznie wzmacniają organizm, by unikać chorób.
Jednym z polecanych soków, które warto włączyć do swojej codziennej diety, jest sok przecierowy z żurawiny. Większość osób kojarzy ten owoc z korzystnym działaniem na układ moczowy. Niewątpliwie jest to spory atut żurawiny, która doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Jednak warto wiedzieć, że sok żurawinowy pozwala również wzmocnić organizm i odporność. Wykazuje się działaniem antyoksydacyjnym, rozgrzewającym i przeciwzapalnym.
Mówi się, że żurawina ma większy potencjał niż jabłka, grejpfruty czy pomarańcze. Wszystko za sprawą bogactwa związków fenolowych, które minimalizują ryzyko uszkodzenia komórek układu odpornościowego. Jeśli nie lubisz soku z żurawiny i szukasz sposobu, jak włączyć go do codziennej diety, możesz dodać go do ciepłej herbaty – wtedy jeszcze skuteczniej rozgrzeje organizm od środka. Podobnie możesz zrobić z sokiem malinowym, który również wykazuje silne działanie wzmacniające odporność.
Jeśli już o malinach mowa, warto pamiętać, że także i te owoce mają doskonały wpływ na nasz układ odpornościowy. Niestety dostęp do świeżych owoców mamy wyłącznie latem, a okres dużych zachorowań przypada na jesień i zimę, dlatego dobrym rozwiązaniem jest sięganie właśnie po naturalne soki przecierowe. Są one niezwykle smaczne i świetnie pasują także do herbat, innych napojów rozgrzewających czy słodkich śniadań – kaszy manny, owsianki, jogurtu naturalnego czy budyniu. Maliny uwielbiają dzieci i dorośli, dlatego jeśli Twoja pociecha ma słabą odporność i często łapie infekcje, zadbaj o jej zdrowie w tak smaczny i naturalnie słodki sposób.
Maliny, prócz wyjątkowych walorów smakowych, odznaczają się także bogactwem wartościowych składników odżywczych. Wśród nich jest sporo witaminy C, a także A, E, witamin z grupy B czy kwasu foliowego. Dodatkowo cechują się sporą ilością potasu, żelaza, wapnia, magnezu, manganu czy miedzi, czyli makroelementów, które wpływają na wzmocnienie naszego organizmu. Jeśli cenisz sobie sprawdzone sposoby na odporność, miej na uwadze, że sok z malin jest stosowany od setek lat, bo jego właściwości były opisywane nawet u Hipokratesa. Właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i napotne soku malinowego dostrzegały także nasze babcie, a cechy te są doceniane po dziś dzień.
Nie można nie wspomnieć także o popularnym owocu, jakim jest czarna porzeczka. 100 gramów tego owocu jest w stanie zaspokoić niemal 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jest to doskonały wynik, o którym warto pamiętać i zadbać o swoją odporność od środka w naturalny sposób. Sok z czarnej porzeczki ma bardzo silne działanie i wzmacnia nasze zdrowie, dzięki czemu rzadziej łapiemy infekcje. Jeśli chcesz zadbać o siebie i zbilansować swoją dietę w przemyślany sposób, włącz do niej butelkę soku porzeczkowego na każdy dzień. To także skuteczny sposób na złagodzenie pierwszych objawów pojawiającego się przeziębienia. Czarna porzeczka pozwoli Ci pozbyć się osłabienia, kataru czy kaszlu.