W ostatnich latach sporą popularnością zaczęły cieszyć się naturalne produkty, które były znane już wieki temu. Wśród nich znajduje się choćby korzeń rośliny maca, który miał zastosowanie w medycynie starożytnej oraz stanowił część codziennego pożywienia. Dziś jest to jedno z tzw. superfoods. Wszystko za sprawą niesamowitych właściwości prozdrowotnych. Roślina jest uprawiana w Peru i stamtąd eksportowana na cały świat – także do Polski. Dowiedz się, dlaczego warto po nią sięgać i jakie mogą być ewentualne skutki uboczne jej stosowania.
Korzeń maca jest niczym innym jak warzywem, które wchodzi w skład rodziny kapustowatych. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak on wygląda, ponieważ większość osób ma styczność już ze sproszkowaną postacią tej rośliny. Przypomina ona rzodkiewkę, choć jest od niej nieco większy oraz ma inny kolor, ponieważ występuje w wariancie czarnym, żółtym oraz czerwonym. Korzeń jest uprawiany w Andach – wysokich górach znajdujących się w Peru. To właśnie Peruwiańczycy chętnie włączają go do codziennego jadłospisu, traktując roślinę jako pożywienie.
Co ciekawe, jest to dla nich również lekarstwo, o czym przekonuje się coraz więcej osób, ponieważ produkt ten jest chętnie eksportowany na cały świat z uwagi na szereg swoich właściwości. Wysuszony korzeń ma sporą zawartość węglowodanów, błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, minerałów jak wapń, żelazo, potas, cynk i witamin z grupy B, C i E.
Maca to przede wszystkim skuteczny środek, który zwiększa popęd seksualny, a także poziom libido i wpływa na poprawę płodności. O jego świetnym działaniu świadczy szereg badań, które potwierdzają działanie rośliny. Jednak to nie koniec właściwości, które sobą ona reprezentuje. Korzeń maca dodatkowo wzmacnia organizm, dlatego poprawia tężyznę fizyczną i dodaje siłę, a przy tym korzystnie działa na nastrój oraz pamięć. Jest o szczególnie polecany osobom borykającym się z osteoporozą. Przy tym wspiera w walce z zaburzeniami miesiączkowania oraz poprawia samopoczucie kobiet w okresie menopauzy.
Warto wiedzieć, że choć korzeń maca jest uznawany za tzw. superfoods, czyli szczególny rodzaj żywności, która jest bogata w ważne dla organizmu składniki odżywcze pozwalające na skuteczną walkę z chorobami, może być on nieodpowiedni dla niektórych osób. Rośliny tej w żadnej postaci nie powinny spożywać osoby z chorą tarczycą. Niestety może ona wpływać w negatywny sposób na poziom jodu. Ponadto osoby walczące z nadciśnieniem tętniczym powinny z niego zrezygnować. Jeśli chorujesz na nerki, skonsultuj włączenie korzenia maca do diety ze swoim lekarzem – ma on sporo potasu, co także może negatywnie wpływać na stan zdrowia.
Należy także dodać, że w niektórych przypadkach sięganie po roślinę może wywoływać skutki uboczne. Zalicza się do nich migrenę, zmiany nastroju, bezsenność. Z uwagi na to, że korzeń działa pobudzająco na organizm, podwyższa ciśnienie tętnicze, a w efekcie może doprowadzić do zaburzenia pracy serca czy duszności. Dlatego jego włączenie warto przedyskutować z lekarzem, by mieć pewność, że jego suplementacja będzie dla nas odpowiednia. Sprawdź nasze najnowsze soki z korzeniem maca.
🎅🏼 🎁 ODBIERZ PREZENT ŚWIĄTECZNY PRZY ZAKUPACH OD 199 ZŁ 🎅🏼🎁
🍊 SŁODKIE MANDARYNKI W SUPER CENIE - ZAMÓW TERAZ! 🍊
🚚 DARMOWA DOSTAWA OD 299 ZŁ 🚚