Często dopada Cię głód i wtedy nie wiesz, po jakie przekąski sięgnąć, aby były one zdrowe, smaczne i nie kosztowały fortuny? Szukasz zamienników dla chipsów i innych solonych przysmaków, które jesz podczas spotkań z przyjaciółmi czy oglądania filmów? Doskonałym rozwiązaniem w każdej z tych sytuacji są suszone jabłka. To idealna alternatywa dla pełnych konserwantów i dodatków przekąsek. Z łatwością przygotujesz je nawet w swoim domu, dzięki czemu możesz mieć je zawsze przy sobie. Od teraz żadna sytuacja Cię nie zaskoczy.
Nie da się ukryć, że suszone jabłka są o wiele zdrowsze niż chętnie wybierane ciastka, batoniki bądź czekolada. Znacznie lepiej sprawdzają się w formie przekąsek, ponieważ są w stanie dostarczyć cennych wartości odżywczych w przeciwieństwie do przetworzonych produktów. Szczególnie że owoce te mają duży wpływ na nasze samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Możesz sięgnąć zarówno po dojrzałe jabłka Gala prosto z drzewa, jak i po ich suszoną wersję. Warto przy tym pamiętać, że te suszone są bardziej kaloryczne, dlatego nie powinniśmy nadmiernie przesadzać z ich ilością w codziennej diecie. To zdecydowanie solidny zastrzyk energii, dlatego warto je wybierać po treningu, aby zregenerować siły, czy gdy potrzebujemy pobudzenia i siły do działania.
Suszenie jabłek jest bardzo odprężającą czynnością, a co najważniejsze, mamy kilka metod, aby to zrobić, dlatego od Ciebie zależy, jaką z nich wybierzesz. Najbardziej wartościowym sposobem na susz jest ten wykorzystujący najniższą temperaturę. Możesz je suszyć do momentu, aż staną się chrupiące, ale także krócej, jeśli preferujesz bardziej mięsiste okazy.
To najbardziej znana metoda i niewątpliwie najlepsza, jeśli chodzi o zachowanie wartości owoców. Skorzystaj z suszarki do grzybów i umieść kawałki owoców (np. słodkie jabłka Gala) na specjalnych siatkach, a następnie włącz urządzenie na co najmniej kilka godzin. Pamiętaj, że im suszarka będzie miała większą moc, tym szybciej się nagrzeje, co wpłynie na proces suszenia owoców.
Pokrój w plasterki swoje ulubione jabłka i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj przy tym odpowiednie odstępy między kawałkami. Ustaw temperaturę 60 stopni Celsjusza i piecz jabłka przez więcej niż 3 godziny. Konieczne jest skorzystanie przy tym z termoobiegu i otwieranie co jakiś czas piekarnika, by wyzbyć się pary wodnej. Ważne, aby piekarnik nie był gazowy ze względu na niezdrowe opary.
Szukasz ekonomicznej metody suszenia jabłek? Umieść je w lnianym woreczku i połóż na kaloryferze. Odczekaj kilka dni i sprawdź, jak smaczną przekąskę możesz uzyskać niewielkim kosztem i wysiłkiem.
Do suszenia jabłek wybieraj wyłącznie zdrowe owoce i w pełni dojrzałe. Jeśli zobaczysz, że jakieś są niedojrzałe bądź nadpsute, nie sięgaj po nie. Metoda ta nie zapobiega procesom psucia, które rozpoczęły się jeszcze przed suszeniem. Zaś niewystarczająco dojrzałe owoce sprawią, że nie uzyskasz odpowiedniego smaku. Wybierz również takie owoce, które mają w środku pestkę, ale oczywiście usuń ją przed całym procesem. Jabłka pokrój w mniejsze części, dzięki czemu szybciej staną się one kruche i wysuszone. Jeśli zależy Ci na ich ładnym kolorze, przed suszeniem zblanszuj je i osusz ręcznikiem papierowym.