Światowa Organizacja Zdrowa, czyli WHO, ustaliła, że aby cieszyć się dobrym samopoczuciem i zapobiegać rozwojowi chorób, należy spożywać pięć porcji dziennie warzyw oraz owoców. Doskonałym sposobem na to, aby szybko i skutecznie dostarczać je sobie w ciągu dnia, jest spożywanie soków. Producenci mają tego świadomość i kuszą apetycznymi kompozycjami smaków, kolorowymi opakowaniami i zapewnieniami o tym, że oferowany sok jest naturalny i pozbawiony cukru. Czy jednak każdy sok rzeczywiście pozwoli nam cieszyć się zdrowiem? Czym różnią się soki NFC od reklamowanych?
Skrót NFC bardzo często widnieje na butelkach soków owocowych i warzywnych. Pochodzi on z języka angielskiego i oznacza nic innego jak not from concentrate, czyli “nie z koncentratu”. Sok powstaje w wyniku procesu tłoczenia z rozdrobnionych warzyw bądź owoców. Do jego powstania nie wykorzystuje się żadnych dodatkowych zagęszczaczy. Mogą one być wzbogacone o aromaty pochodzenia naturalnego, a także o miazgę i przecier owocowy oraz witaminy i składniki mineralne. Jednak w procesie jego powstania nie dodaje się wody ani soku zagęszczonego. Przeciwieństwem są soki odtworzeniowe, czyli FC – from concentrate. Soki NFC można znaleźć zarówno w wariancie z krótkim terminem ważności, jak i długim. Te, które zachowują świeżość przez kilka dni, najczęściej należy trzymać w niskiej temperaturze.
Czym zatem różnią się soki oznaczane skrótem NFC od innych popularnych soków? Chodzi o całą technologię produkcji, która wpływa na ich smak oraz właściwości. Na początku owoce czy warzywa wykorzystywane do soków są dokładnie myte, a potem sortowane. Następnie są rozdrabniane i tłoczone, wyciskane lub przecierane. Kolejnym krokiem jest pasteryzacja, rozlewanie do kartonów bądź butelek oraz schładzanie szokowe.
Dzięki procesowi pasteryzacji, która wykonywana jest za pomocą nowoczesnej technologii, soki nie tracą żadnych cennych witamin czy minerałów. Wysoka temperatura oddziałuje na sok przez którymi czas, co pozwala na zachowanie wszystkiego, co jest najcenniejsze w sokach. W wielu sytuacjach zamiast pasteryzacji wykorzystuje się metodę HPP, czyli wysokiego ciśnienia hydrostatycznego.
W przypadku innych soków, które można znaleźć w większości sklepów, proces wygląda nieco inaczej. Soki są tłoczone, a potem odparowywane. Następnie dostarczane do producenta, gdzie miesza się je z wodą i podgrzewa bądź obrabia enzymatycznie. Są one filtrowane i zagęszczane. Soki FC są klarowane, do czego najczęściej wykorzystywana jest żelatyna.
Dlaczego zatem soki NFC są warte uwagi i powinno się po nie sięgać? Jest to bez wątpienia zdrowsza alternatywa dla soków FC, ponieważ w swoim składzie zawierają cenne źródło witamin, błonnika (który pozwala zadbać o sylwetkę), polifenoli (zwalczających wolne rodniki), pektyn, mikroelementów oraz makroelementów. Ponadto są one także bogactwem witaminy C, która sprawia, że nasz układ odpornościowy jest wzmocniony. W sokach NFC można znaleźć wiele ważnych składników, które pozwalają zadbać o kondycję oczu, a także przeciwdziałają chorobom serca, osteoporozie czy powstawaniu nowotworów. Cukier zawarty w wartościach odżywczych takich soków pochodzi tylko i wyłącznie naturalnie wprost z owoców, zapewniając energię na cały dzień.
🎅🏼 🎁 ODBIERZ PREZENT ŚWIĄTECZNY PRZY ZAKUPACH OD 199 ZŁ 🎅🏼🎁
🍊 SŁODKIE MANDARYNKI W SUPER CENIE - ZAMÓW TERAZ! 🍊
🚚 DARMOWA DOSTAWA OD 299 ZŁ 🚚