Zapewne znane Ci są bułeczki cynamonowe lub szarlotka z dodatkiem tej przyprawy? Czy wiesz, że cynamon ma jednak zdecydowanie szersze zastosowanie? Jest to popularna przyprawa, którą można spotkać w wielu kuchniach, ale też restauracjach, czy miejscach, gdzie pieczone są słodkie wypieki. Poznaj historię tej wyjątkowej przyprawy i dowiedz się, co wpłynęło na tak dużą popularność cynamonu?
Cynamon znany był już w czasach starożytności. Jest to przyprawa pochodząca z rodziny wawrzynowatych, o której wspominano również w biblii – Starym Testamencie, gdzie stanowiła składnik świętego oleju do namaszczania. Była to nie tylko przyprawa, ale również cynamon służył do balsamowania zwłok, zapobiegając ich rozkładowi. Z biegiem lat zaczęto odkrywać nowe właściwości cynamonu, dzięki czemu dziś może służyć nie tylko, jako przyprawa w kuchni, ale posiada także wiele właściwości mających korzystny wpływ na zdrowie.
W starożytności cynamon należał do bardzo drogich i rzadkich towarów. Niekiedy traktowany był również jako środek płatniczy. Chęć pozyskiwania cynamonu sprawiła, że odkryto nowe szlaki handlowe. Cynamon zaczął się rozprzestrzeniać na cały świat, przez co dziś jest dostępny wszędzie bez żadnych problemów.
Oczywiście ten „prawdziwy” cynamon pochodzi ze Sri Lanki, jednak obecnie uprawiany jest również w wielu innych krajach. Największym producentem obecnie są Chiny, ale nie można pominąć tu również Indonezji i wspomnianej już wcześniej Sri Lanki.
Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory cynamonowca. Odmiany cynamonowca to:
Najczęściej cynamon znany jest nam jako sproszkowana przyprawa. W tej postaci cynamon można bardzo łatwo wykorzystać podczas przygotowywania wypieków, deserów, czy innych potraw. Wyróżnia się jednak także cynamon dostępny w postaci laski.
Tutaj także można rozróżnić rodzaj cynamonu pod względem tego, w jakim stopniu jest zwinięty. Cynamon cejloński jest bardziej zwinięty, natomiast kasja zawija się słabiej, przez co we wnętrzu laski widoczne są większe otwory. Kasja jest również odmianą twardszą, co wymaga użycia większej siły, aby móc złamać laskę cynamonu tego rodzaju.
Obecnie cynamon jest łatwo dostępny. Można go kupić w każdym sklepie i markecie. Kiedyś był to towar luksusowy, dziś kupić go może każdy i to w niewielkiej cenie. Pomimo upływu wielu tysięcy lat cynamon wciąż cieszy się ogromną popularnością i jest chętnie wykorzystywany.
Cynamon to przyprawa, która chętnie stosowana jest w kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie przygotowania wielu słodkich przekąsek, bez dodatku cynamonu. Przyprawę tę można dodawać do:
Cynamon wykorzystywany jest też w produkcji kosmetyków i jako dodatek w aromaterapii.
Spożywanie cynamonu, jako dodatku do wypieków, czy napojów to także duża korzyść dla zdrowia. Możesz więc połączyć tu przyjemne z pożytecznym. Dzięki temu zachwycisz nie tylko swoje kubki smakowe, lecz także zachowasz zdrowie w dobrej kondycji. Poznaj właściwości cynamonu:
Dodawanie cynamonu do różnych wyrobów, pozwala uatrakcyjnić smak. Przyprawa ta nadaje charakteru poprzez swój korzenny smak. Przekłada się to na większe zadowolenie z tego, co jemy. Jeśli chcesz uniknąć monotonii w kuchni, musisz wiedzieć, że cynamon jest tu naprawdę świetną propozycją.