Każdego dnia starasz się jeść owoce? Jest ich jednak tak dużo, że sam nie wiesz, jakie owoce spożywać, aby zyskać najwięcej korzyści? Jedzenie owoców jest bardzo ważne i nie można ich pomijać w naszym codziennym jadłospisie. Od tego bowiem zależy w dużej mierze nasz stan zdrowia i ilość dostarczanych witamin. Poznaj czarną jagodę, jej właściwości zdrowotne i włącz do diety ten niesamowity owoc.
Czarna jagoda to owoc, który znajdziemy w lasach. Nie od dziś wiadomo, że owoce jagodowe mają mnóstwo witamin i składników odżywczych, a dodatkowo można je samodzielnie zbierać w lasach. Warto wspomnieć, że czarna jagoda nazywana jest także borówką czarną (nie mylić z borówką amerykańską) i czernicą.
W jagodach znajdują się witaminy: B (witamina, B6, B5- kwas antenowy, B3 – niacyna, B2 – ryboflawina, B1 – tiamina), C, K, E, A oraz składniki mineralne: miedź, potas, mangan, magnez, wapń, cynk, żelazo, fosfor.
Jedzenie jagód ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Ponadto ten drogocenny owoc pozwoli nam nie tylko zadbać o zdrowie, ale też wzbogaci wiele potraw pod względem smaku. Jagody można jeść również w postaci surowej, ciesząc się ich wyjątkowym smakiem.
Jagody są owocami, których nie jemy na co dzień. Niestety popełniamy w ten sposób ogromny błąd. Owoce te wykazują szereg właściwości zdrowotnych, o czym koniecznie powinieneś wiedzieć.
Jedząc jagody:
Jagoda czarna działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie. Owoce te stosowane były już kiedyś, jako środek leczniczy. Obecnie można znaleźć je w różnych suplementach, czy też mieszankach ziołowych. Należy jednak wiedzieć, że wiele korzyści dla zdrowia przynosi spożywanie jagód w surowej postaci. Oczywiście wielbiciele jagód, mogą sięgnąć również po soki przygotowane z tych owoców. Muszą być to jednak naturalne soki, które nie zawierają zbędnych dodatków i przygotowane są z najlepszych owoców..
Jagody mogą być stosowane jako dodatek do ciast, słodkich bułek – jagodzianek, deserów i innych słodkich wyrobów. Znajdują one szerokie zastosowanie w kuchni. Dzięki temu można eksperymentować tutaj z różnymi smakami wraz z dodatkiem jagód.
Owoc ten coraz częściej stanowi także dodatek do miodów. Można otrzymać miód o ciekawej kompozycji smakowej. Co ważne takie połączenie również możemy stosować podczas przygotowywania słodkich przekąsek.