Kakao znane jest na całym świecie. Znajduje ono szerokie zastosowanie w kuchni, a także jest niezbędnym produktem, w każdym domu, gdzie mieszkają dzieci. Wiele osób jednak nie wie, że kakao, to ogólne określenie, a pod nazwą tą kryje się coś więcej. Poznaj różne rodzaje kakao i sprawdź, czym się one charakteryzują.
Dziś kakao stosujemy jako dodatek do wielu wyrobów lub też spożywamy je w postaci napoju – kakao z mlekiem. Kiedyś jednak wyglądało to nieco inaczej. Kakao określane było, jako dar bogów. Grecka nazwa to -Theobroma cacao, a krajem jego pochodzenia była Ameryka Środkowa i Południowa.
Kakao było tak bardzo cennym produktem, że służyło także kiedyś, jako waluta. Ten środek płatniczy stosowali Aztekowie oraz Majowie. Oczywiście oprócz tego kakao było elementem diety, a dokładniej jednym z ważniejszych składników przyrządzanych napoi. Kakao z czasem zaczęło zyskiwać na popularności w różnych krajach. Stało się ono też popularne w Europie za sprawą Krzysztofa Kolumba.
Kiedyś kakao dostępne było wyłącznie dla osób bogatych. Na szczęście z biegiem lat zaczęło się to zmieniać. Obecnie kakao jest dostępne dla każdego i można go kupić w każdym sklepie. Początkowo kakao było bardziej gorzkie niż obecnie. Zaczęto więc ten produkt łączyć z innymi dodatkami, a nawet z dodatkiem cukru. Dzięki temu smak sporządzanych napojów był zdecydowanie lepszy.
Wyróżnia się 3 najbardziej znane odmiany kakao. Każda z nich charakteryzuje się, czymś innym, ma inny smak, aromat i znajduje nieco inne zastosowanie.
Ten rodzaj kakao wywodzi się z Ameryki Środkowej. Criollo to bardzo wymagająca odmiana, jeżeli chodzi o uprawę. Z tego też powodu stanowi ona zaledwie 1 procent światowej produkcji kakao. Niestety ta odmiana narażona jest na choroby, przez co produkcja nie jest wydajna i przekłada się niekorzystnie na zyski. Pomimo tego, że Criollo jest bardzo delikatną odmianą w kwestii produkcji, to cechuje się ona niesamowicie delikatnym smakiem oraz aromatem. Posiada migdałową, orzechową i owocową nutą smakową. Obecnie uważa się, że wykorzystanie odmiany Criollo w produkcji czekolady, czyni ją tą najlepszą na całym świecie. Z uwagi na ciekawą kompozycję smakową ta odmiana kakao cieszy się pozytywnymi recenzjami i gdyby nie duże trudności w uprawie byłaby naprawdę chętnie wykorzystywana przez szersze grono producentów.
Ta odmiana wywodzi się z Amazonii i jest najbardziej powszechną ze wszystkich odmian, gdzie stanowi ponad 85 % produkcji. Dzieje się tak, ponieważ odmiana ta jest prosta w uprawie i co najważniejsze mało wymagająca. Jest ona najczęstszym składnikiem czekolad oraz innych wyrobów. Warto zwrócić tutaj uwagę na smak, który jest zdecydowanie bardziej ograniczony w porównaniu do powyższej odmiany Criollo. Ziarna Forastero mają ciemny kolor. Chociaż odmiana ta nie jest, aż tak szlachetna, jak ta powyżej, to jednak producenci czekolad i wyrobów czekoladowych chętnie po nią sięgają (duże znaczenie mają tu zdecydowanie niższe koszty uprawy, co wpływa korzystnie na końcowe koszty produktów).
Jest to ostatnia z odmian kakao. Odmiana Trinitario to połączenie obu powyższych odmian kakao. Historia powstania tej odmiany jest dosyć ciekawym zjawiskiem, czego tak naprawdę nikt się nie spodziewał. Skrzyżowanie tych gatunków odbyło się w sposób naturalny. W wyniku zniszczenia odmiany Croillo, czego przyczyną była choroba, na tych samych obszarach posadzona, została odmiana Forastero. Nikt nie wiedział, że zamiast tej trwalszej odmiany wyrośnie połączenie tych obu odmian. Odmiana ta ma same najlepsze cechy i charakteryzuje się owocowo-kwiatową nutą smakową. Ta odmiana tak samo, jak Forastero jest chętnie wykorzystywana w produkcji wyrobów czekoladowych.
Kakao stanowi jeden z najistotniejszych i podstawowych składników czekolady. Brak tego składnika sprawiłby, że czekoladowe wyroby w ogóle by nie powstawały. Oczywiście ziarna kakaowca po przetworzeniu znajdują również zastosowanie w produkcji innych wyrobów czekoladowych, gwarantując wyjątkowy smak i nadając charakteru.
Kakao nie tylko stanowi składnik wyrobów czekoladowych i jest rozchwytywane przez producentów. Produkt ten można wykorzystywać również w kuchni. Kakao jest świetnym dodatkiem do ciast, deserów, lodów, musli. Znane jest także jako baza do przygotowania napoju w połączeniu z mlekiem – ulubiony napój najmłodszych smakoszy. Stosowane jest ono także jako dodatek do miodów, co daje interesującą kompozycję smakową.
Wykorzystując kakao, możemy przygotować wiele słodkich dań, a kakao nada ciekawego smaku, aromatu i sprawi, że wyroby będą pod każdym względem wyjątkowe.