Do lata jeszcze daleko, ale pogoda sprawia, że poczułeś już ten nastrój i naszła Cię ochota na lody? Niestety w sklepach z uwagi na początek wiosny wybór lodów jest ograniczony, a lodziarnie są jeszcze zamknięte. Nic jednak straconego! Możesz zrobić lody samodzielnie bez żadnych zbędnych dodatków. Co więcej, domowe lody to świetny pomysł na deser. Poznaj domowe sposoby na lody i ciesz się ich niesamowitym smakiem.
Wbrew pozorom przygotowanie domowych lodów wcale nie jest skomplikowane. Oczywiście musisz poświęcić na to trochę swojego czasu. Konieczne jest też przygotowanie potrzebnych składników i owoców, które nadadzą Twoim lodom ulubionego smaku. Lody możesz przygotować z wielu różnych składników i dodatków. Co więcej, domowe lody również mogą mieć aksamitną konsystencję i smakować zdecydowanie lepiej niż te ze sklepu.
Do przygotowania domowych lodów najczęściej, stosuje się śmietankę 30%/36%, mleko, mleko skondensowane, cukier, cukier waniliowy, jajka. Jeśli chcesz przygotować lody w wersji wegańskiej możesz, zamiast mleka zastosować mleczko kokosowe lub inne. Reszta dodatków powinna być dopasowana według uznania.
Oto wskazówka, jak przygotować domowe lody z poszczególnych składników. Połowę śmietanki należy podgrzać wraz z cukrem (ok. 60 g), aby ten się rozpuścił. Następnie dodaj resztę śmietanki, 150 ml mleka i wymieszaj wszystko. Kolejnym etapem jest mrożenie, które powinno trwać około 30 minut. Zamrożoną masę należy zblendować, a następnie znów wstawić do zamrażalki. Czynności te należy powtarzać kilkukrotnie.
Aby nadać lodom konkretny smak, wystarczy zblendować owoce i dodać je do wcześniej przygotowanej bazy stanowiącej podstawę lodów. Owoce powinny być dokładnie umyte. Zblendowaną masę dodaj do lodów i postępuj zgodnie z wyżej przedstawionymi wskazówkami dotyczącymi zamrażania i ponownego mieszania masy lodowej.
Dzięki temu możesz uzyskać lody malinowe, wiśniowe, ananasowe oraz wiele innych ciekawych smaków. Istnieje wiele możliwości przygotowania domowych lodów z zastosowaniem różnorodnych składników i dodatków. Tylko od Ciebie zależy, z czego przygotujesz lody, gdzie powinieneś oczywiście kierować się smakiem.
Sorbety cieszą się dużym zainteresowaniem wśród smakoszy lodów. Lody te orzeźwiają, a także są odpowiednie dla osób, które nie piją mleka. Sorbet to również świetny wybór dla wegan. Przygotowanie sorbetu jest tak samo proste, jak powyższe lody, a nawet prostsze. Przygotowując sorbet:
Zamrożony sorbet należy zmiksować, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Sorbet możesz wykonać z różnych owoców. Możesz dodać tu także dodatki, takie jak sok z cytryny, czy mięta.
Przygotowanie lodów jest jeszcze prostsze w przypadku posiadania specjalnej maszynki służącej do robienia lodów. Jeśli jednak nie posiadasz takiego urządzenia, nic nie szkodzi. Poradzisz sobie, używając blendera, dzięki czemu także uzyskasz dobre i przede wszystkim naturalne lody bez żadnych zbędnych dodatków..
Lody mogą mieć różne smaki, a więc robiąc domowe lody, możesz dopasować je do swojego gustu. Wybierając jednak owoce, zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów. Aby lody były smaczne, ważne jest to, jakich owoców do ich przygotowania użyjesz. Wybieraj wyłącznie dobrej jakości owoce od sprawdzonych dostawców.
Dobrej jakości owoce będą słodkie i co najważniejsze zadowolą nie tylko nasze kubki smakowe, lecz także dostarczą ważnych dla organizmu witamin i składników odżywczych. Wiele osób decyduje się na mrożenie owoców, aby móc jeść je w sezonie zimowym. Jest to oczywiście dobry pomysł, jednak nie zapominajmy tu o ich jakości. Mając ulubione owoce pod ręką, można w każdej chwili użyć ich do przygotowania lodów, ale też różnych deserów.