Nazwa fitoskładniki jest Ci zupełnie obca? Nie martw się, wiele nazw jest nam nieznanych, nawet gdy możemy mieć z nimi dosyć często do czynienia. Warto jednak znać pewne określenia, ponieważ mają one bezpośredni związek z tym, co jemy na co dzień. Dowiedz się zatem, gdzie występują fitoskładniki, ale też, jaki mają one wpływ na organizm człowieka?
Fitoskładniki to substancje, które występują w warzywach oraz owocach. Są one oczywiście w pełni naturalne, a ich obecność jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Substancje te chronią przed atakiem wirusów, grzybów, owadów oraz zwiększają odporność roślin przed szkodliwym wpływem środowiska, np. promieniami słonecznymi.
Odpowiadają one także za nadanie koloru roślinom. Te największe ilości fitoskładników znajdują się w owocach i warzywach kolorowych. Występowanie fitoskładników jest bardzo ważne dla roślin, ale też ludzi.
Zdrowa i zbilansowana dieta ma bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Brak dostarczania składników odżywczych i uzupełniania witamin wpływa na pogorszenie kondycji organizmu oraz stan zdrowia w przyszłości.
Fitoskładniki to związki pozytywnie wpływające na organizm człowieka.
Działają one:
• Przeciwzapalnie
• Przeciwwirusowo
• Przeciwbakteryjnie
• Chronią przed infekcjami
• Wspierają układ odpornościowy
• Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób
• Wykazują silne właściwości antyoksydacyjne
Warzywa i owoce to niezbędny element w codziennej diecie. Mogą stanowić one dodatek do kanapek, obiadów, sałatek, ale też wiele z nich możesz jeść w postaci surowej. Świetny uzupełnieniem codziennej diety są soki, w których skład wchodzą fitoskładniki. Muszą być one jednak naturalne bez dodatku cukrów i innych zbędnych składników. Zastąpienie słodkich napoi naturalnymi sokami to naprawdę dobra decyzja i dodatkowy sposób na dostarczenie witamin. Do najlepszych soków naturalnych, zaliczamy sok jabłkowy, sok z borówki amerykańskiej, sok malinowy, sok żurawinowy, sok winogronowy itp.).
Fitoskładniki to ogólna nazwa, pod którą kryją się poszczególne rodzaje tych substancji. Każdy z tych rodzajów, dotyczy innych roślin, w jakich jest zawarty i może wykazywać inne działanie.
Fitoskładniki dzieli się na kilka grup:
• Kwas elagowy – działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, automutagennie. Zawarty jest w malinach, truskawkach, granatach, orzechach, jeżynach, winogronach.
• Karotenoidy – wykazują działanie odmładzające, regenerują naskórek, w postaci kremów chronią przed promieniami UV. Nadają warzywom i owocom barwę pomarańczową, czerwoną, żółtą. Znajdziemy je w marchwi, pomidorach, dyni, szpinaku, pomarańczach.
• Flawonoidy – oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają naczynia krwionośne, korzystnie wpływają na układ nerwowy, działają moczopędnie, rozkurczowo. Zawarte są w cytrusach, soi, jabłkach, winogronie, pietruszce, selerze, roślinach strączkowych. Flowonoidy chronią rośliny przed promieniowaniem UV.
• Inozytol – związek ten wpływa korzystnie na samopoczucie, zmniejsza stres. Pozwala uregulować cykle miesiączkowe. Inzytol występuje w produktach pełnoziarnistych, orzechach, owocach cytrusowych kiełkach pszenicy i roślinach strączkowych.
• Glukozynolany – zmniejszają ryzyko zachorowania, między innymi na nowotwory płuc, żołądka, jelita grubego, piersi. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie. Opowiadają za nadanie wyrazistego smaku roślinom. Znajdują się w kalafiorze, gorczycy, brokułach, brukselce, kapuście.
• Fitoestrogeny – wykazują korzystne działanie w okresie menopauzy, poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego, kostnego, nerwowego. Występują w soi, warzywach strączkowych, siemieniu lnianym, pomarańczach, brokułach.
• Fitosterole – z przeprowadzonych badań wynika, że fitosterole wykazują działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w przypadku raka jelita grubego, raka piersi i raka prostaty. Zawarte są w nasionach słonecznika, sezamie, ziarnach dyni.
• Resweratrol – działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, ma działanie antyoksydacyjne. Występuje w borówce, pistacjach, truskawkach, orzeszkach ziemnych.
• Chlorofil – wspomaga układ immunologiczny, poprawia kondycję skóry. Chlorofil jest zielonym barwnikiem, który znajduje się w jarmużu, sałacie, natce pietruszki, kapuście, koperku.
• Lignany – działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz antyoksydacyjnie. Regulują również gospodarkę hormonalną. Występują w sezamie, nasionach lnu, orzechach, nasionach roślin strączkowych, wybranych warzywach i owocach.
🍅 SUPER PROMOCJA - SOK ZE ŚWIEŻYCH POLSKICH POMIDORÓW - 79,99 zł za CAŁY BOX! 🍅
ZAMÓW TERAZ 🫐 ŚWIEŻE BORÓWKI I CZERWONE PORZECZKI 🫐
🚚 DARMOWA DOSTAWA OD 199 ZŁ 🚚