Witamina C, czyli znany nam wszystkim kwas askorbinowy, odgrywa niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. To za sprawą tej witaminy mniej chorujemy, a także czujemy się lepiej. Witamina C ma oczywiście znacznie więcej właściwości. Jeżeli chcesz zadbać o optymalną dawkę witaminy C w swoim organizmie, sprawdź, co jest jej naturalnym źródłem i gdzie można znaleźć jej najwięcej.
To, co naturalne jest najlepsze dla zdrowia. Dostarczanie witaminy C za pomocą naturalnych produktów jest jednym z najlepszych rozwiązań. Ma to bowiem świetny wpływ na zdrowie. Aby dostarczyć to, co jest najważniejsze dla organizmu, należy zadbać o zbilansowaną dietę, która będzie zawierała wszystkie ważne witaminy i minerały. Skupmy się tutaj jednak na witaminie C, która jest nieocenionym elementem właściwego funkcjonowania organizmu.
Z pewnością domyślasz się, że źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Przyjrzyj się więc bliżej, tym źródłom i dowiedz się, gdzie dokładnie znajduje się kwas askorbinowy.
Do źródeł witaminy C, zaliczamy:
Ciekawostką jest także to, że witamina C, znajduje się też w mięsie, rybach, nabiale i jajkach, o czym nie każdy wie. Ważną informacją jest również to, że witamina C pomaga we wchłanianiu żelaza, które jest dla człowieka równie istotne, a niedobór tego pierwiastka powoduje wiele problemów zdrowotnych.
Witamina C znajduje się we wszystkich warzywach i owocach, ale gdzie jest jej najwięcej? Osoby, którym zależy na dostarczeniu maksymalnej dawki witaminy C, wybierają warzywa i owoce, w których stężenie tej witaminy jest największe. Pomimo tego, że witamina C znajduje się wielu produktach, możemy cierpieć na jej niedobory. W celu szybkiego uzupełnienia, warto włączyć do swojej najbogatsze w nią warzywa i owoce.
Najwięcej witaminy C znajduje się w owocach oraz warzywach sezonowych. To właśnie wtedy, powinniśmy jeść dużo tych produktów, aby zachować odpowiednią ilość kwasu askorbinowego w swoim organizmie. Jedzenie warzyw i owoców sezonowych od Lifeberry to ogromna przyjemność, na którą czekamy cały rok.
Zbyt mała ilość witaminy C w organizmie prowadzi do różnych problemów zdrowotnych. Osoby zmagające się z niedoborem tej witaminy częściej zapadają na różne infekcje o podłożu wirusowym i bakteryjnym.
Ponadto dosyć popularną chorobą, pojawiającą się w wyniku niedoboru kwasu askorbinowego jest szkorbut. Choroba ta, cechuje się nadmiernym zmęczeniem, osłabieniem włosów, paznokci, powstawaniem chorób dziąseł, czy zmniejszeniem liczby czerwonych krwinek. U osób mających niedobory kwasu askorbinowego może pojawić się też stres oksydacyjny.
Poza tym zwiększa się ryzyko niedokrwistości, rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też niestety nowotworów. Odpowiednia ilość witaminy C, powinna zostać utrzymana w organizmie zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci. W tej ostatniej grupie kwas askorbinowy jest bardzo ważnym czynnikiem, wpływającym na rozwój młodego człowieka, jego układ odpornościowy oraz ogólny stan organizmu.
Mając do wyboru witaminę C w naturalnej postaci oraz w formie suplementów, czy wybrałbyś to, co jest najbardziej naturalnym rozwiązaniem dla Ciebie? Przyjmowanie witaminy C w naturalnych produktach, takich jak warzywa, czy owoce to najbezpieczniejszy i najskuteczniejszy sposób, pozwalający zachować optymalną dawkę tej witaminy w organizmie.
Jedząc warzywa i owoce czerpiemy z tego przyjemność, w tym też urozmaicamy nasze codzienne posiłki. W przypadku witaminy przyjmowanej w postaci suplementów omija nas ta przyjemność, a my dodatkowo obciążamy swój organizm tabletkami.
Jeżeli zależy Ci na Twoim zdrowiu, wybieraj to, co jest naturalne, dzięki czemu zadbasz o siebie najlepiej jak potrafisz. Unikaj natomiast suplementów, które nie zawsze są dobrym wyborem, a ich polecanie przez producentów wynika wyłącznie z czystego marketingu.
🎅🏼 🎁 ODBIERZ PREZENT ŚWIĄTECZNY PRZY ZAKUPACH OD 199 ZŁ 🎅🏼🎁
🍊 SŁODKIE MANDARYNKI W SUPER CENIE - ZAMÓW TERAZ! 🍊
🚚 DARMOWA DOSTAWA OD 299 ZŁ 🚚