Warzywa to podstawowy element codziennej diety każdego człowieka. Warzywa dzielimy na te dostępne przez cały rok oraz sezonowe. To właśnie jedzenie tych sezonowych warzyw sprawia nam największą radość, gdyż czekamy na nie cały rok. Wszystkie warzywa dostarczają mnóstwo ważnych dla organizmu składników odżywczych. Najczęściej sięgamy po warzywa świeże, ale sporym zainteresowaniem cieszą się też mrożonki. Poznaj fakty i mity na temat świeżych warzyw oraz mrożonek i dowiedz się, w jakiej postaci są one najlepsze i najzdrowsze?
Wyróżnia się wiele warzyw, które można spożywać w postaci surowej, między innymi marchew, papryka, rzodkiewka, sałata, pomidor, cebula, a nawet por. Warzywa chętnie dodajemy do śniadań, ale także sprawdzają się one świetnie, jako dodatek do sałatek, czy surówek do dań głównych. Jedzenie świeżych warzyw to także ogromna uczta dla podniebienia, dzięki czemu posiłki są wzbogacone nie tylko w mnóstwo witamin i minerałów, ale są smaczne, co jeszcze bardziej zachwyca nasze kubki smakowe.
Świeże warzywa od Lifeberry, zdecydowanie wygrywają z mrożonkami pod tym względem, iż są one lepsze i bardziej wyraziste w smaku. Są one również soczyste, jędrne oraz cechują się naturalnym i atrakcyjniejszym wyglądem. W przypadku świeżych warzyw możemy też cieszyć się ich aromatycznym zapachem. Po wiele warzyw w postaci surowej można sięgnąć zawsze wtedy, kiedy mamy na nie ochotę, co stanowi duże udogodnienie dla osób lubiących warzywa.
Istnieje ogólne przekonanie, iż mrożonki są mniej wartościowe pod względem odżywczym, niż świeże warzywa. Jednak czy jest to prawdą? Otóż warzywa, które zostaną zamrożone tuż po ich zebraniu, zachowują wartości odżywcze, takie same, jak w przypadku świeżych warzyw. Oznacza to, że witaminy i minerały znajdują się praktycznie na takim samym poziomie.
Mrożenie jest świetnym sposobem na przedłużenie przydatności warzyw, głównie tych sezonowych. Trzymanie warzyw, przed dłuższy czas nie jest możliwe, gdyż mogą ulec one zepsuciu. Z tego też powodu poddawane są mrożeniu. Należy wiedzieć, że mrożenie jest najlepszą i najzdrowszą formą przechowywania warzyw, w porównaniu do innych metod umożliwiających przedłużenie przydatności.
Warzywa mrożone różnią się zarówno wyglądem, jak i często konsystencja od świeżych warzyw. Proces mrożenia sprawia, że po rozmrożeniu nie są one jędrne, a stają się miękkie i czasem przybierają nawet postać papki. Ponadto mrożonki kupowane w sklepach mogą zawierać wiele niepotrzebnych dodatków, które obniżają jakość tego produktu i powodują, że nie jest on wcale taki zdrowy, czego nie zawsze jesteśmy świadomi.
Warzywa to bogate źródło witamin: A, K, E, B, C i minerałów: żelazo, fosfor, jod, magnez, mangan, potas, sód. Wszystkie te witaminy i minerały odgrywają niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Jedząc warzywa, uzupełniamy dzienne zapotrzebowanie na ważne dla organizmu składniki, poprawiając kondycję organizmu, ale także mamy możliwość uniknięcia wielu problemów zdrowotnych w tym też chorób.
Jedzenie warzyw urozmaica nie tylko dietę, ale też pozwala zyskać wiele innych korzyści, np.:
Regularne jedzenie warzyw to coś, o czym powinieneś pamiętać. Jeżeli masz możliwość, sięgaj wyłącznie po warzywa w postaci surowej, których jedzenie daje znacznie więcej satysfakcji. Kupuj warzywa od dobrych sprzedawców, którzy stawiają na naturalność i jakość. Dzięki temu zyskasz gwarancję, iż warzywa są dobre i wyhodowane w naturalnym środowisku bez żadnych zbędnych dodatków stymulujących ich wzrost, czy wielkość.