Zbyt przetworzona żywność to poważny problem, który negatywnie wpływa na zdrowie człowieka. Niestety na półkach sklepowych, można znaleźć mnóstwo produktów, gdzie znajdują się zagęszczacze. Spożywanie takiej żywności niekiedy może wiązać się z różnymi problemami zdrowotnymi. Jakie wyróżnia się zagęszczacze stosowane w żywności i czy ich obecność w produktach żywnościowych jest bezpieczna?
Zagęszczacze stanowią częsty składnik wielu produktów. Konsumenci nie zawsze czytają etykiety, a tym samym nie wiedzą, jaki jest skład produktów, które kupują. Nie jest to dobra decyzja, ponieważ nasza świadomość, dotycząca tego, co tak naprawdę jemy, jest niewielka.
Jaką rolę odgrywają zagęszczacze w różnych produktach? Mają one za zadanie zagęścić bądź doprowadzić do stężenia poszczególnych produktów. Poprawa konsystencji wpływa zarówno na wygląd produktu, jak i jego smak. Ten dodatek do żywności w zależności od tego, co dokładnie zostanie użyte, może nie mieć znaczącego wpływu na nasze zdrowie, ale zdarzają się zagęszczacze, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju pewnych chorób, co już ma duże znaczenie dla organizmu.
Ważną informacją jest to, że zagęszczacze to składniki, które mogą kryć się pod różnymi nazwami. Często czytając skład, nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w danym produkcie został użyty składnik zagęszczający. W żywności stosowane są zagęszczacze, takie jak:
• skrobia kukurydziana
• mączka chleba świętojańskiego
• mąka
• Maranta
• guma guar
• guma arabska
• sorbitol
• karagen
• agar
• guma ksantanowa
• pektyna
Wiele z zagęszczaczy zamiast podania ich nazwy oznaczonych jest literą E. Jest to dosyć częsta praktyka stosowana przez producentów. Niestety w przypadku takiego oznaczenia nie zawsze wiemy, co się pod nim kryje. Z tego też powodu nie znamy dobrze składu danego produktu. Pomimo tego i tak wybieramy produkty z nieznanym do końca składem, narażając się na spożywanie różnych, nie zawsze korzystnych dla zdrowia substancji.
Należy wiedzieć, że w niektórych produktach zastosowanie zagęszczaczy jest konieczne, ponieważ bez tego otrzymanie produktu o pożądanej konsystencji nie było możliwe. W przypadku zagęszczaczy tych nieszkodliwych dla organizmu nie mamy się czego obawiać. Są jednak produkty zawierające substancje, które nie powinny się tam znaleźć. Zbyt duża ilość niepotrzebnych dodatków, w tym też tych mniej zdrowych zagęszczaczy z pewnością, nie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie.
Soki z reguły powinny być zdrowe. W końcu są one wyprodukowane z owoców, które jak wiadomo, zawierają wiele witamin i składników odżywczych. Jak to wygląda w praktyce? Niewiele soków znajdujących się na półkach sklepowych, naprawdę posiada cechy naturalnego soku.
Dlaczego tak się dzieje? Otóż w sokach tych często znajdują się różne dodatki, ulepszacze i wspomniane już zagęszczacze. Nie wszystkie te składniki, powinny się znaleźć w sokach. Im mniejszy skład soku, tym jest on bardziej naturalny. Producenci wzbogacają skład o niepotrzebne składniki, ponieważ kierują się oszczędnością, ale też chcą przedłużyć termin przydatności produkowanych soków.
Jeżeli chcesz pić soki, które dostarczą do Twojego organizmu wiele cennych witamin i dodatkowo składników odżywczych, wybieraj wyłącznie te od zaufanych producentów. Tylko soki w 100% naturalne dadzą Ci najwięcej korzyści i korzystnie wpłyną na zdrowie. Lifeberry oferuje mnóstwo różnych i co najważniejsze naturalnych soków bez żadnych dodatków, takich jak: sok jabłkowy, sok z borówki amerykańskiej, sok żurawinowy, sok malinowy, sok jabłkowy i wiele innych.