Warzywa to bardzo ważny dodatek do różnych potraw, zup, przekąsek, czy sałatek. Mają one mnóstwo witamin oraz składników odżywczych, i to właśnie z tego powodu znajdują tak ważne miejsce w codziennej diecie. Wiele warzyw można spożywać w postaci surowej, ale niektóre z nich wymagają obróbki termicznej. Jednak wyróżnia się jeszcze jedną postać, w jakiej możemy stosować warzywa. Chodzi tutaj oczywiście o warzywa suszone. Co daje stosowanie warzyw w takiej postaci i czy są one zdrowe?
Warzywa suszone tak samo, jak te surowe można bardzo często spotkać w kuchniach. Co więcej, znajdują one zastosowanie również w restauracjach. Suszenie warzyw to czynność znana od bardzo dawna, a więc z pewnością gościły one w kuchniach naszych dziadków, a tradycja suszenia pozostała w wielu domach do dziś.
Warto zauważyć, że suszenie warzyw daje naprawdę dużo korzyści. Co możesz zatem zyskać, stosując suszone warzywa? Najważniejszą zaletą suszonych warzyw jest to, że możemy znacznie przedłużyć czas ich przechowywania. Surowe warzywa po pewnym czasie stają się miękkie, a nawet pleśnieją, co powoduje, że musimy je wyrzucić. W przypadku tych suszonych możesz je trzymać przez bardzo długo.
Ponadto suszone warzywa nie wymagają przechowywania w lodówce, a więc możesz je trzymać w szczelnych pojemnikach w kuchennych szafkach. Kolejnym istotnym aspekt jest możliwość stosowania sezonowych warzyw o każdej porze roku. Dzięki temu nie musisz czekać do lata na swoje ulubione warzywa, a możesz cieszyć się ich smakiem i aromatem przez cały rok. Pozwala to również na dostarczanie składników odżywczych i witamin, które znajdują się w warzywach sezonowych, co korzystnie wpływa na nasz organizm w okresie jesienno-zimowym.
Wyróżnia się wiele zalet, jakie można zyskać, stosując suszone warzywa, jednak czy są one tak samo zdrowe, jak te świeże? Jest to kwestia, która zastanawia wiele osób stojących przed zastosowaniem takich warzyw. Jedząc warzywa chcemy, aby dostarczały nam one to, co najlepsze, a więc czy suszone warzywa również wykażą swoje korzystne działanie?
Warzywa z reguły posiadają mnóstwo składników odżywczych oraz witamin. W momencie suszenia ich ilość nieznacznie się zmniejsza, ale nie wpływa to na gorszą jakość produktów w tej postaci. Warzywa suszone są zatem zdrowe i stanowią świetną alternatywę dla warzyw mrożonych, których konieczne jest przechowywanie w lodówce. Warzywa po ususzeniu zachowują swój aromat, który jest nawet bardziej intensywny niż przed suszeniem. Takie warzywa możesz dodać do każdego dania oraz zupy.
Znasz zapewne suszone owoce, takie jak banany, czy jabłka, ale musisz wiedzieć, że za przekąskę mogą posłużyć Ci także suszone warzywa. Jest to dobry sposób na ograniczenie niezdrowych przekąsek i zastąpienie ich tymi bogatymi w witaminy.
Chociaż suszone warzywa w formie przekąski nie są jeszcze tak popularne, jak owoce, to cieszą się one coraz większym zainteresowaniem. Duży wpływ na ten wybór ma większa świadomość dotycząca zdrowego żywienia. Zdrowa i zbilansowana dieta wpływa przede wszystkim na lepsze zdrowie i samopoczucie, dlatego też rezygnujemy z przetworzonych produktów, wybierając te naturalne. Warzywa w suszonej postaci to też dobry wybór dla osób dbających o figurę lub tych, które są na diecie odchudzającej. Warzywa są niskokaloryczne, a więc można je jeść bez obaw.
Do przekąsek z suszonych warzyw możemy zaliczyć: suszoną marchewkę, suszone chipsy z buraków i wiele innych warzyw. Duży wybór sprawia, że mamy możliwość wybrania tego, co najbardziej lubimy. Warzywa w suszonej postaci to też świetna propozycja na przekąskę dla dzieci. Jeśli nauczysz swoje pociechy od małego jeść takie produkty, z pewnością nawyk ten pozostanie z nimi już na zawsze, a Ty dzięki temu zadbasz o lepsze zdrowie swoich dzieci.