Jabłka to owoce, które zna każdy z nas. Soczyste, słodkie i pełne witamin to właśnie owoce, zaliczane są do tych najczęściej wybieranych. Ty z pewnością też miałeś okazję je jeść i zachwycać się ich wyjątkowym smakiem. Jabłka można spożywać pod wieloma postaciami. Co więcej, jest to też świetny dodatek do różnych dań, wypieków, czy sałatek. Jednak dziś skupmy się na zupełnie innej postaci jabłek, jaką jest cydr. Jak zrobić domowy cydr i czym dokładnie jest ten trunek?
Zapewne słyszałeś określenie, jakim jest cydr, ale czy wiesz, czym dokładnie jest ten napój? Cydr powstaje w wyniku fermentacji jabłek. Zawiera on niewielką ilość alkoholu, co odróżnia go od innych napojów alkoholowych, które wytwarza się z jabłek. Jest tu także dobra wiadomość, dla osób dbających o linię, gdyż cydr ma mało kalorii, a więc z pewnością nie przyczyni się do zwiększenia wagi.
Cydr jest jednym z trunków, które uwielbia ogromna liczba osób. Nieduża ilość alkoholu oraz możliwość samodzielnego i prostego wykonania sprawia, że coraz częściej ten napój gości w naszych domach.
Cydr możesz kupić w sklepie, ale również możesz przygotować go samodzielnie. Dla zachowania prostego składu i naturalności tego napoju chętnie przygotowujemy cydr sami.
Jak już zostało to wspomniane produkcja cydru nie jest skomplikowana, jednak musisz posiadać pewną wiedzę, aby wiedzieć, jak prawidłowo zrobić ten napój alkoholowy. Niezwykle ważny jest dobór odpowiednich jabłek, które bezpośrednio przełożą się na smak cydru. Dla uzyskania najlepszego smaku warto wybrać połączenie jabłek o takich smakach, jaki chcemy otrzymać cydr. Do cydru świetnie sprawdzą się jabłka twarde, ale soczyste, dzięki czemu otrzymamy więcej soku, a tym samym więcej trunku.
Kolejnym krokiem jest wyciśnięcie soku z jabłek i przelanie ich do wielkiego słoika m.in. balonu. Aby skład cydru był prosty, nie należy nic do niego dodawać. Oczywiście w zależności od własnego uznania są osoby, które dodają do soku jabłkowego, z którego będzie wykonany cydr cukier oraz drożdże, co pomaga w procesie fermentacji.
Ważna jest też temperatura fermentacji, która powinna mieścić się w przedziale 20-24 stopni Celsjusza. Czas fermentacji to 1-2 tygodnie. Okres ten ostatecznie uzależniony jest od tego, jak dużo cukru dodaliśmy lub czy w ogóle go dodaliśmy. Jeśli proces fermentacji już minie, zlewamy sok bez osadu i odstawiamy go w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym całym procesie cydr będzie gotowy i możesz przelać go do butelek. Na smak cydru mają wpływ nie tylko same jabłka i to, co ewentualnie do niego dodamy. Bardzo ważna jest także temperatura podania tego trunku. Cydr zaleca się podawać schłodzony.
Jabłka można wykorzystać nie tylko do zrobienia cydrów, ale również soków jabłkowych. W końcu sok jabłkowy to jeden z najpopularniejszych napojów. Jednak musisz wiedzieć, że soki jabłkowe pomimo wspólnej nazwy różnią się od siebie.
Do najlepszych soków, których jakość jest naprawdę dobra, zalicza się te naturalne bez żadnych dodatków. Spożywanie naturalnych soków przecierowych dostarcza do organizmu wielu cennych witamin i minerałów. Soki te są idealną propozycją zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci. Czy wiesz, że możesz je pić, jako dodatek do posiłków, ale też pomiędzy nimi. Warto zastąpić dotychczasowe napoje naturalnymi sokami i cieszyć się ich wyjątkowym i przepysznym smakiem na co dzień, co pozwoli zadbać Ci także o Twoje zdrowie.