Wartość energetyczna to określenie znajdujące się na opakowaniach każdego produktu spożywczego. Jeśli zerkasz czasem na etykiety lub robisz to podczas każdego zakupu, chcąc wybierać jak najzdrowsze produkty z pewnością, spotkałeś się z tym pojęciem. Czym, zatem jest wartość energetyczna, jaki ma wpływ na organizm i dlaczego powinieneś wiedzieć w tym zakresie nieco więcej?
Jeśli kojarzysz określenie wartości energetycznej, ale nie do końca wiesz, co ono oznacza, koniecznie musisz dowiedzieć się na ten temat nieco więcej. Informacje te z pewnością wpłyną na Twoją większą świadomość o racjonalnym żywieniu i dostarczaniu odpowiednich ilości kalorii.
Wracając do wartości energetycznej jest to określenie, ilości kalorii znajdujących się w produkcie, jakie po jego spożyciu zostaną przyswojone przez organizm. Wartość ta wyrażana jest w kaloriach (kcal) oraz kilodżulach (kj). Przyjęta jest tutaj porównywalna wartość: 1 kcal=4,184 kj. Na energię tę składają się węglowodany, błonnik, białka i tłuszcze. Wartość, która znajduje się na produktach wyrażana jest zarówno w kaloriach, jak i kilodżulach. Wartości te przelicza się na 100 g bądź 100 ml produktu.
Aby człowiek mógł każdego dnia normalnie funkcjonować, musi dostarczać określoną liczbę kalorii. To, jak dużo kalorii potrzebuje organizm jest kwestią indywidualną, ponieważ zależy to w dużej mierze od stylu życia i przede wszystkim aktywności fizycznej. Przyjmuje się, że dla dorosłego człowieka, którego aktywność fizyczna nie jest duża i ogranicza się do podstawowych czynności, wykonywanych w ciągu dnia optymalna ilość kalorii, waha się w przedziale 1600-2000 kcal dziennie. Zupełnie inaczej przedstawia się to w przypadku osób regularnie uprawiających sport, które muszą zadbać o znacznie większą liczbę kalorii wynoszącą 2000-2600 kcal. U małych dzieci ilość dostarczanych kalorii jest dużo mniejsza, jednak wraz z wiekiem rośnie, głównie w chwili dojrzewania, kiedy młody organizm się rozwija.
Wartość energetyczna odgrywa istotną rolę również u osób chcących schudnąć lub przytyć. Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, wdrażają dietę, która opiera się na zmniejszeniu dostarczanych w ciągu dnia kalorii, czyli deficycie kalorycznym. Oczywiście dietę, warto połączyć w takiej sytuacji wraz z ćwiczeniami. W ten sposób następuje spadek masy ciała.
Natomiast osoby, którym zależy na uzyskaniu kilku kilogramów więcej, muszą uzupełnić dietę o dodatkowe kalorie. 1 kilogram ma około 7.700 kcal, a więc tyle kalorii, trzeba dostarczyć dodatkowo do organizmu, aby przytyć. Sytuacja wygląda tak samo w odwrotną stronę, kiedy chcemy schudnąć. Musimy stracić dodatkowo około 7000 kcal, aby zrzucić kilogram masy ciała.
Spożywanie każdego dnia zbilansowanych posiłków jest niezwykle ważnym aspektem. Codzienna dieta, powinna być więc bogata w różnego rodzaju składniki odżywcze oraz witaminy. Poza tym warto zwrócić tutaj uwagę na różne grupy żywieniowe, z których to właśnie należy dostarczać poszczególne produkty. Do takich grup zaliczamy:
Wartość energetyczna dotyczy nie tylko samych pokarmów, ale także produktów płynnych. Oznacza to, że kalorie dostarczasz też do organizmu, pijąc różne soki tj.: sok jabłkowy, sok żurawinowy, sok malinowy, czy sok winogronowy. Kalorie znajdują się również w produktach mlecznych, herbacie oraz kawie. Oczywiście, wybierając niektóre z tych produktów, powinieneś zwracać uwagę na skład, ponieważ pozwoli to na wybór wyłącznie zdrowych wyrobów. Soki powinny być naturalne bez dodatku wody oraz zbędnych składników. Tak samo przedstawia się to w przypadku pozostałych produktów.