Lubisz jeść warzywa, jako dodatek do kanapek lub w postaci sałatek? Z pewnością Twoja odpowiedź będzie twierdząca! Każdy z nas ma swoje ulubione warzywa, które spożywa pod różnymi postaciami. Do warzyw bogatych w wiele witamin i składników odżywczych, zaliczamy paprykę. Jednak czy zastanawiałeś się, nad tym, jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi kolorami papryki. Niewiele osób zwraca uwagę na tę kwestię, a jest ona wbrew pozorom bardzo ważna.
Papryka jest jednym z chętnie wybieranych warzyw. Lubimy ją z uwagi na smak, ale też możliwość różnorodnego zastosowania. Często wybieramy paprykę na weki, które uwielbiamy jeść zimą. Poza samym smakiem papryka cechuje się także posiadaniem wielu właściwości mających pozytywny wpływ na zdrowie. Dowiedz się zatem, co możesz zyskać, jedząc paprykę i poznaj jeszcze bliżej to warzywo.
Do właściwości papryki zaliczamy:
W papryce znajdują się również składniki mineralne: żelazo, magnez, mangan, potas.
Zawarte witaminy i składniki mineralne sprawiają, że papryka ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Jedzona regularnie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, wpływa korzystnie na układ kostny, poprawia odporność organizmu, a także skutecznie zmniejsza ryzyko pojawiania się chorób sercowo-naczyniowych.
Jeśli zależy Ci na dobrej jakości warzywach bez dodatku sztucznych nawozów i takich, które są bogate w witaminy, wybierz nie tylko paprykę, ale cały mix warzyw od Lifeberry. Zyskasz dzięki temu pewność, że wybrane warzywa są w 100% zdrowe oraz idealne dla Ciebie i Twojej rodziny, a dodatkowo zachwycą Twoje kubki smakowe.
Czerwona papryka to warzywo, które najczęściej gości na naszych stołach. Spożywamy ją w postaci surowej, ale również dodajemy do różnego rodzaju dań, wzbogacając tym samym ich smak. Znacznie chętniej wybieramy paprykę o kolorze czerwonym niż żółtym, czy zielonym, ale czy faktycznie jest to dobry wybór?
Oczywiście, że tak! Papryka czerwona cechuje się wyższą zawartością witamin. Warzywo to zawiera barwnik czerwony o nazwie likopen, który działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo.
Papryka czerwona ma słodszy, a zarazem delikatniejszy smak w porównaniu do innych kolorów tego warzywa. Za słodki smak odpowiada większa zawartość glukozy, do czego przyczynia się dłuższe dojrzewanie. Ciekawostką jest to, że czerwona papryka to ta najbardziej dojrzała, która została najpóźniej zerwana. Jest to bez wątpienia jedna z najlepszych papryk, o czym świadczy oczywiście to, że tę paprykę wybieramy najchętniej.
Papryka żółta różni się od papryki czerwonej stopniem dojrzałości. Ta papryka jest mniej dojrzała, niż czerwona, ale bardziej dojrzała, niż zielona. Pomimo swojej barwy również posiada wiele właściwości zdrowotnych, a także jest częściej wybierana w porównaniu do papryki zielonej. Zawiera ona duże ilości luteiny, co przekłada się korzystnie na działanie wzroku. Znajdziemy tam podobnie, jak w przypadku czerwonej papryki, znaczącą ilość witamin: C, K, A, E, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, kwasu fenylowego, i flawonoidów.
Papryka zielona zrywana jest najwcześniej spośród pozostałych papryk. Oznacza to, że nie jest ona dojrzała, jednak nie jest to żadnym przeciwwskazaniem do tego, aby nie spożywać tego warzywa. Bogata jest ona w witaminy, składniki mineralne, ale też flawonoidy, które mają za zadanie chronić przed wolnymi rodnikami. Znajdziemy tu wyższe stężenie chlorofilu.
Ta najmniej dojrzała papryka, obniża ciśnienie krwi, a więc jest świetnym składnikiem dedykowanym dla osób borykających się z wysokim ciśnieniem. Zwiększa również wydzielanie soków żołądkowych. Papryka zielona tak samo, jak poprzednie jej siostry wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjnie. Charakteryzuje się ona gorzkawym smakiem, ale świetnie nadaje się, jako składnik wielu dań nadając im wyrazistego smaku.
🎅🏼 🎁 ODBIERZ PREZENT ŚWIĄTECZNY PRZY ZAKUPACH OD 199 ZŁ 🎅🏼🎁
🍊 SŁODKIE MANDARYNKI W SUPER CENIE - ZAMÓW TERAZ! 🍊
🚚 DARMOWA DOSTAWA OD 299 ZŁ 🚚