Ziemniaki to popularny i jeden z ważniejszych dodatków do dań, ale nie tylko. Możemy je spożywać również, jako przekąskę w formie frytek, czy talarków. Nie ma, więc tutaj żadnych ograniczeń, jeżeli chodzi o ich zastosowanie i przekształcenie w różnego rodzaju potrawy. Pozostaje jednak pytanie, w jakiej formie ziemniaki są najzdrowsze? Czy lepiej jest jeść je ugotowane, a może pieczone, albo smażone?
Bez wątpienia ziemniaki to bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywo, które koniecznie musi znaleźć się w codziennej diecie. Znajdziemy tu witaminy: C, A, B, E, ale też wapń, potas, fosfor, mangan, miedź, cyn, jod. W jakiej więc postaci najlepiej je spożywać, aby osiągnąć, jak najwięcej korzyści i zachować drogocenne składniki odżywcze?
Gotowane ziemniaki prawie zawsze goszczą na talerzach, w przypadku wielu dań głównych. Jest to podstawa większości obiadów. Warto tutaj zwrócić uwagę na indeks glikemiczny, czyli wzrost glukozy we krwi po spożyciu ziemniaków. W przypadku gotowanych ziemniaków indeks glikemiczny znajduje się w przedziale średnim/wysokim. Jednak zastosowanie tu pewnego triku sprawia, że mogą spożywać je osoby chorujące na cukrzycę, który polega na wystudzeniu ugotowanych ziemniaków.
Ziemniaki możemy gotować w wodzie, na parze, ale też w mundurkach. O co chodzi w tym ostatnim przypadku? Ziemniaki gotowane w mundurkach to inaczej ziemniaki, które nie są obrane, a jedynie dobrze umyte. W ten sposób tracą one znacznie mniej cennych składników, które w rezultacie dostarczamy w większych ilościach do organizmu. Zmniejsza się tu również indeks glikemiczny.
Spożywanie więc ugotowanych ziemniaków jest dobre i zdrowe, dla osób, które lubią to warzywo. Poza tym jest to także dużo lepsze rozwiązanie dla osób z problemami układu pokarmowego, ponieważ w porównaniu do ziemniaków pieczonych, czy smażonych łatwiej się one trawią.
Ziemniaki w złotej skórce pozwalają cieszyć się ich przepysznym smakiem i zapachem. Tak samo, jak ziemniaki gotowane stanowią one często ważny składnik dań głównych, ale równie dobrze, możemy je spożywać w formie przekąski. Jednak, czy takie ziemniaki są zdrowe i można je bez obaw jeść?
Jest tutaj dobra wiadomość dla osób zwracających szczególną uwagę na indeks glikemiczny, gdyż w trakcie pieczenia się on zmniejsza. Poza samym pieczeniem ziemniaki możemy także grillować. Jest to również dobry sposób na uzyskanie dobrego smaku. Dodatkowo zachowane zostają tu większe ilości składników odżywczych.
Smażenie ziemniaków wymaga użycia do tego celu oleju. Cały ten proces sprawia, że ziemniaki po przygotowaniu, mają więcej kalorii, a więc nie zawsze poleca się ich spożywanie w takiej formie. Tracimy tu witaminy i składniki odżywcze. Co więcej, odradza się spożywanie ziemniaków smażonych osobom z cukrzycą, chorobami układu krążenia, chorobami układu pokarmowego z uwagi na gorsze trawienie, czy osobami, które się odchudzają.
Ziemniaki smażone niestety w żadnym stopniu nie wpływają pozytywnie na organizm człowieka, dlatego też warto ich unikać i wybierać inne alternatywne rozwiązania, jakim są ziemniaki gotowane lub pieczone.
Zastanawiasz się, czy miejsce zakupu ziemniaków ma jakieś znaczenie? W końcu wszystkie wyglądają podobnie i można je przyrządzić na wiele sposobów. Musisz wiedzieć, że to, skąd wybierzesz to warzywo, ma ogromne znaczenie.
Pomimo że nie widzimy tu wizualnej różnicy, to jest ona ogromna, jeżeli chodzi o skład ziemniaka, i to, czy był on uprawiany z zachowaniem metod ekologicznych. Najlepsze ziemniaki to te pochodzące z Polski. Ponadto warto wybierać produkty z upraw ekologicznych, jeżeli chcemy uniknąć żywności, która powstaje w oparciu o stosowanie różnych źle wpływających na organizm substancji i innych metod przyspieszających wzrost, czy przekładających się na wielkość. Jeśli postawisz na zdrowe i sprawdzone produkty Ty i Twoja rodzina będziecie cieszyć się dobrym zdrowiem przez cały czas.