Zapewne słyszałeś o węglowodanach, jednak do tej pory nie do końca wiesz, o co w tym wszystkim chodzi? Węglowodany odgrywają bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu człowieka. Warto oczywiście zaznaczyć, że ten dobry wpływ zależy od zbilansowanej diety oraz tego, czy spożywamy węglowodany proste, czy złożone. Dowiedz się zatem, czym są węglowodany, jakie wyróżnia się pomiędzy nimi różnice i czy naprawdę powinniśmy niektórych z nich unikać?
Z reguły niewiele osób wie, jaką rolę odgrywają węglowodany w codziennej diecie oraz jaki wpływ mają one na organizm człowieka. Warto dodać też, że spożywanie węglowodanów tych z grupy cukrów prostych wzbudza wiele kontrowersji nie tylko wśród zwykłych konsumentów, ale głównie u dietetyków i lekarzy.
Otóż węglowodany proste (monosacharydy) składające się z jednej cząsteczki cukru nie należą do tych mile widzianych w codziennej diecie. Cukry proste to inaczej glukoza, galaktoza, fruktoza, arabinoza, ryboza, ksyloza. Te węglowodany są łatwo przyswajalne przez organizm i znajdują się w wysokokalorycznych produktach. Ważną informacją jest fakt, że ta grupa węglowodanów jest zakazana w czasie procesu odchudzania. Co więcej, cukrów prostych muszą unikać też pewne grupy osób.
Wyróżnia się szereg produktów, które zawierają złe węglowodany, a więc ich spożycie powinno być ograniczone. Do produktów tych zaliczamy: białe pieczywo, słodycze, wysoko przetworzona żywność, słodkie napoje i wiele innych produktów na bazie cukru, czy białej mąki.
Wiemy już, czym są węglowodany proste, a więc przyszła pora na wyjaśnienie, jaką rolę odgrywają w diecie cukry złożone. Ten rodzaj węglowodanów zbudowany jest, z co najmniej 2 cukrów prostych. Węglowodany złożone dzielimy na: disacharydy, oligosacharydy, polisacharydy. Wyróżniamy tutaj cukry tj.: laktoza, sacharoza, maltoza, rutynoza, celobioza, glikogen, celuloza, skrobia.
Są one mniej przyswajalne, a więc nie przyczyniają się do tak szybkiego wzrostu wagi, jak cukry proste. W przypadku węglowodanów złożonych organizm ma większy problemy z przekształceniem ich w tkankę tłuszczową, czy przetworzeniem na energię.
Do produktów, które zawierają węglowodany złożone zalicza się: ciemne pieczywo, kasze, rośliny strączkowe, płatki owsiane, warzywa, owoce. Spożywając ten rodzaj węglowodanów, dostarczamy również do organizmu wiele innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Węglowodany złożone znajdziemy też w sokach owocowych, dzięki czemu wielbiciele tych napoi, mogą je spożywać bez obaw. Sok jabłkowy, malinowy, jeżynowy, a nawet sok pomidorowy naturalny w 100 % jest źródłem cennych dla organizmu składników.
Chciałbyś zdrowo się odżywiać i cieszyć piękną sylwetką, ale nie wiesz, jakie węglowodany spożywać i czy zawsze przyniesie to oczekiwane rezultaty? Cukry, które należą do węglowodanów są odpowiedzialne za dostarczanie energii, dzięki czemu mamy siłę, aby móc funkcjonować każdego dnia. Odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta, bogata dodatkowo w dobre węglowodany jest bardzo ważnym aspektem.
Jeżeli umiejętność rozróżnienia dobrych oraz złych węglowodanów nie będzie sprawiała Ci żadnych problemów, dobór posiłków także nie będzie tutaj żadną trudnością.
Dietetycy oraz osoby promujące zdrowe odżywianie oczywiście wiedzą, jak ważna jest dieta w życiu człowieka. Jednak, jeśli również i Ty chcesz być bardziej świadomy tego, co jesz, powinieneś wiedzieć nieco więcej o produktach spożywczych.