Owoce, po które sięgamy każdego dnia, mają ogromny wpływ na to, jak się czujemy psychicznie oraz fizycznie. Odgrywają one sporą rolę w dbaniu o zdrowie. To panaceum na rozmaite schorzenia i stres, a przy tym smaczna przekąska, która zaspokaja głód i dodaje energii. Jeśli nie masz wystarczającej motywacji do tego, by sięgać po owoce w swojej codziennej diecie, miej na uwadze, że ich regularne spożywanie znacznie redukuje poziom odczuwalnego stresu. Jest to szczególnie zauważalne w przypadku osób w średnim wieku. Poznaj szereg korzyści, które dają nam smaczne owoce będące w zasięgu ręki.
O tym, że owoce mają mnóstwo witamin, minerałów oraz cennych składników odżywczych pomocnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, nie trzeba przekonywać nikogo. Z pewnością każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nie bez powodu powinniśmy sięgać po warzywa i owoce aż 5 razy w ciągu dnia. Warto pamiętać też o tym, jak istotne jest włączenie do diety także tych, które pojawiają się sezonowo.
Zarówno warzywa, jak i owoce mają ogromny potencjał i niosą szereg właściwości, dzięki którym zyskamy odporność, energię i zminimalizujemy stres. Mowa przede wszystkim o soczystych jabłkach czy aromatycznych borówkach bądź czerwonych porzeczkach. Są one źródłem witamin A, C oraz E, które działają antyoksydacyjnie – wspierają w silny sposób walkę z wolnymi rodnikami. Jeśli zastanawiasz się, czy sięgać po owoce o intensywnych kolorach, zachęcamy do tego, ponieważ szczególnie one zwalczają czynniki rakotwórcze. Ciekawostka, o której nie wszyscy wiedzą, jest taka, że im ciemniejszy i intensywniejszy kolor owoców, tym więcej wartości odżywczych dla zdrowia zawierają i bardziej wpływają na nasz wygląd oraz samopoczucie.
Po owoce sezonowe często sięgamy dla smaku, a okazuje się, że nie tylko są one przepyszną przekąską czy dodatkiem do posiłku, ale przede wszystkim mają działanie prozdrowotne. Obniżają w skuteczny sposób ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, jednak to nie koniec dobrodziejstw, które zapewniają. Porzeczki i papryka zwiększają odporność organizmu, dzięki czemu spada ryzyko wystąpienia schorzeń i infekcji.
Z kolei jabłka, borówki czy banany wspierają, gdy brakuje energii, odczuwamy zmęczenie i potrzebujemy pobudzenia. Truskawki są doceniane jako owoc piękności, ponieważ nadają jędrność skóry i estetyczny wygląd włosów czy paznokci. Z kolei czerwona porzeczka ma właściwości antybakteryjne, tonizujące oraz ściągające. Jeśli lubisz śliwki, warto wiedzieć, że działają one przeciwzapalnie, a także przyspieszają przemianę materii i usprawniają pracę jelit – niezależnie od tego, czy sięgamy po te świeże, czy może suszone.
W dzisiejszych czasach jesteśmy silnie wystawieni na czynniki, które powodują stres, zaniepokojenie czy napięcie. Dlatego warto wiedzieć, że owoce pozwalają na redukcję tego, co negatywnie wpływa na samopoczucie psychiczne. Można je śmiało określić panaceum na stres. Niestety, ponad 60% chorób cywilizacyjnych ma podłoże nerwowe. Na szczęście badania wskazują, że wystarczy każdego dnia sięgać po przynajmniej 470 gramów owoców czy warzyw, by skutecznie zminimalizować poziom stresu o nawet 10% więcej, niż gdybyśmy spożywali ich 230 gramów. To jasny sygnał, że warto karmić układ nerwowy tym, co rzeczywiście mu służy i wspiera cały organizm w holistyczny sposób.