Twoja pociecha boryka się z problemami układu trawiennego? Zaparcia czy refluks u dzieci to bardzo często występujący problem, który można nieco złagodzić, decydując się na zmiany w diecie. Warto wiedzieć, co jest wskazane w jadłospisie, aby dostarczyć maluchowi niezbędnych składników, dzięki którym poczuje się on dobrze po każdym posiłku.
Czy Twój maluch boryka się z nieprzyjemnym problemem, jakim są zaparcia? Niestety pojawia się on u wielu z nich i wpływa na obniżenie jakości życia. Dziecko czuje się niespokojne, często ma kolki, bóle brzucha i jest bardziej płaczliwe. Dlatego tak ważne jest, aby w miarę szybko reagować na pojawiający się problem i wdrożyć do diety niezbędne składniki, które usprawnią pracę całego układu pokarmowego.
Pierwszą zasadą, o której trzeba pamiętać zarówno w przypadku malucha z zaparciami, jak i dorosłej osoby, jest spożywanie regularnych posiłków. Powinno się przygotowywać około 4-5 mniejszych porcji pokarmu w ciągu dnia i podawać je o mniej więcej stałych porach. Przy tym bardzo ważne, aby zawsze przygotowywać pełnowartościowe śniadanie – to właśnie ten posiłek jest kluczowy, ponieważ rano wzrastają czynności ruchowe, a także wydzielnicze przewodu pokarmowego. Maluch powinien dokładnie przeżuć każdy kęs – rozdrobnione jedzenie nie zalega zbyt długo w jelitach.
Dodatkowo trzeba zwracać uwagą na to, co stanowi dietę dziecka. Zaparcia wzmagane są przez gotowaną marchewkę, czekoladę, banany, ryż oraz wszelkie wyroby ciastkarskie. Wybieraj raczej płatki owsiane, siemię lniane, buraczki oraz surowe warzywa i owoce. Szczególnie te drugie są cenne przy walce z zaparciami. Maliny, jeżyny, truskawki, czarne jagody i porzeczki mają mnóstwo pektyn oraz błonnika w składzie. Oba składniki znacząco wpływają na pracę jelit. Jednocześnie warto pamiętać, że maluch musi spożywać odpowiednią ilość płynów, które również zmniejszają ryzyko pojawienia się zaparć.
Refluks jest nieprzyjemną przypadłością, która dotyka również małe dzieci. W chorobie tej niezwykle ważna jest prawidłowa dieta. Przede wszystkim w codzienny jadłospis malucha należy wpisać produkty lekkostrawne. Mowa tutaj o chudym mięsie, produktach mlecznych, sporej ilości warzyw – ziemniaków, buraków czy marchewki. Dieta przy chorobie refluksowej powinna opierać się na ograniczeniu bądź nieużywaniu wcale tłuszczu czy innych składników, jakie sprawiają, że posiłek dla dziecka stanie się ciężkostrawny. Dlatego warto stosować technikę gotowania na parze czy duszenia albo pieczenia w folii. Zaleca się także, aby maluch spożywał sporo płynów – głównie wody oraz herbat ziołowych, wykluczając z tego miętę.
Pojawia się zatem pytanie, czy soki owocowe bądź warzywne są wskazane przy zaparciach i chorobie refluksowej. W pierwszym przypadku jak najbardziej jest to rekomendowany wybór, ponieważ surowe owoce i warzywa zawierają duże ilości błonnika pokarmowego i pektyn, dzięki którym treści pokarmowe są lepiej wchłaniane, a resztki usuwane. Przy tym soki należą do płynów, które należy wypijać w dużej ilości w ciągu dnia. Dzieci bardzo często są wybredne, jeśli chodzi o jedzenie warzyw bądź owoców, a w tym przypadku w prosty i skuteczny sposób możesz zachęcić je do sięgania po nie w diecie. Z kolei przy refluksie zalecany jest umiar. Nie powinno się sięgać po kwaśne soki, a wybierać te neutralne. Jeśli nie odczuwa się pogorszenia samopoczucia po ich spożyciu, można podać dziecku jedną szklankę, ale od czasu do czasu.