Wszędzie dookoła mówi się o tym, że cukier szkodzi i powinniśmy z niego rezygnować za wszelką cenę, jeśli chcemy zadbać o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z tego, że cukier zawarty jest nie tylko w słodyczach, a także owocach czy warzywach – tak ważnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto wyjaśnić, jak cukier wpływa na nasz organizm, z czego lepiej zrezygnować i w jakim celu.
Cukier zawarty jest w większości produktów, które spożywamy każdego dnia. Można go znaleźć w słodyczach, pieczywie, dżemach, napojach czy owocach bądź warzywach. Oczywiście to nie koniec listy. Jego historia sięga wielu lat, ponieważ mówi się, że trzcina cukrowa zaczęła być uprawiana 8 tysięcy lat p.n.e., co oznacza szmat czasu. Wtedy nie był on problemem, dlaczego więc dziś mówi się o jego negatywnym wpływie na ciało i zdrowie? Dziś cukier produkowany jest na masową skalę i niestety uznawany jest za jedną z najbardziej i najszybciej uzależniających substancji. Granica między “mam ochotę na coś słodkiego” a “muszę to zjeść” jest bardzo cienka.
Szkodliwość cukru – nadużywanego – jest bardzo duża i przez wielu naukowców plasuje się ona obok alkoholu czy wyrobów tytoniowych. Przede wszystkim powoduje on takie choroby jak otyłość, cukrzycę, nowotwory i choroby serca. Jednak to nie powód, aby zrezygnować ze szklanki soku przecierowego czy miseczki słodkich truskawek.
Warto rozróżnić, że nie każdy cukier ma negatywy wpływ na zdrowie i organizm. Sama glukoza potrzebna jest, aby mieć energię do działania i zachować zdolność koncentracji. No właśnie – czym więc ona jest? Cukry dzielimy na dwa rodzaje – naturalne i sztuczne, czyli wyprodukowane przez człowieka. Te pierwsze występują w mnóstwie produktów, które spożywamy każdego dnia. Cukry te są zawarte w owocach, warzywach, nabiale czy zbożu – w zależności od produktu może być ich więcej bądź mniej. Pośród tych naturalnych zalicza się właśnie glukozę, fruktozę, sacharozę, maltozę czy laktozę. Nie powinniśmy się ich obawiać, ponieważ uznawane są za nieszkodliwe.
Przeciwnie jest jednak w przypadku sztucznych cukrów wyprodukowanych typowo przez człowieka na skalę masową. Dodawane są one do żywności nie tylko, aby poprawić jej smak, ale wielokrotnie także, by przedłużyć jej trwałość. Najczęściej powstają one w laboratorium i są dodawane do produktów, po które chętnie sięgamy w sklepach. To właśnie one mają szkodliwy wpływ na organizm i powodują wiele groźnych chorób.
Cukier pełni ważną rolę w ciele. Węglowodany rozkładane są w organizmie na glukozę, jaka jest źródłem energii dla komórek. Są one niezbędne do pracy całego organizmu. Dla przykładu, aby mózg działał poprawnie, trzeba mu dostarczyć każdego dnia około 130 g glukozy. To właśnie węglowodany złożone, czyli cukry naturalne trawione są znacznie dłużej, zapewniają długotrwałą energię i stabilizację poziomu cukru we krwi. W przypadku tych sztucznych dochodzi do skoków i spadków, które są dla nas niebezpieczne. Warto o tym wiedzieć i zastanowić się nad tym, czy rzeczywiście potrzebujemy zjeść kolejny słodzony batonik zamiast wypicia szklanki mętnego, przecierowego soku owocowego.