Wiele osób chorujących na cukrzycę zastanawia się, czy nadal może spożywać ulubione owoce i czy nie zaszkodzą im one w żaden sposób. Świeże letnie owoce, soczyste soki przecierowe czy apetyczne dodatki do śniadań – czy cukrzyca oznacza koniec tych dobroci? Nie! Osoby cierpiące na nią muszą dbać o zbilansowaną dietę, jaka dostarczy wszystkich niezbędnych składników pokarmowych – także owoców. Wystarczy wiedzieć, jakie z nich można włączyć do codziennej diety i jaka ilość będzie bezpieczna.
Podstawową zasadą, o której muszą pamiętać osoby z cukrzycą, jest kontrolowanie indeksu glikemicznego produktów, które spożywają. Nie chodzi wyłącznie o owoce, ale także warzywa, nabiał czy pieczywo. My jednak zostajemy w owocowym temacie. Idealnym wyborem są wszystkie te, których indeks nie przekracza 50. Dlatego diabetycy mogą śmiało sięgać po:
To jak najbardziej bezpieczne rozwiązania, z których można komponować ciasta, desery, śniadania, smoothie czy soki owocowe. Wyższy indeks glikemiczny można odnotować w przypadku np. bananów (IG 52), mango (IG 51) czy melona (IG 65). Ciekawostką jest, że arbuz ma indeks glikemiczny wynoszący 72. Wiele osób myśli, że to wyłącznie woda i można go jeść bez ograniczeń, jednak w przypadku diabetyków lepiej jest znać umiar.
Choć owoce są bardzo zdrowe i stanowią świetną alternatywę dla ciast czy słodyczy, niestety warto mieć świadomość, że w wielu przypadkach mają one wysoki indeks glikemiczny, który może zaszkodzić diabetykom. W tym gronie owoców znajdują się m.in. banany, arbuzy, melony, ananasy czy winogrona. Kuszą one swoją słodkością i orzeźwiającym smakiem, jednak niestety ich spożycie może być dość nieprzyjemne w skutkach. Diabetycy powinni unikać w ogóle owoców w syropach (nawet jeśli mowa o tych o niskim indeksie), zajadania się rozmaitymi bakaliami (np. suszonymi figami czy daktylami) oraz picia soków owocowych z dodatkami cukru. Dodatkowo zamiast sięgania po przetwory lepszym wyborem będą owoce świeże, bądź mrożone. Jeśli lubisz soki owocowe, wybierz te przecierowe, które nie mają w składzie ani cukru, ani słodzików oraz zbędnych barwników czy konserwantów.
Zastanawiasz się, jakie owoce można jeść przy cukrzycy? Nie chodzi wyłącznie o ich rodzaj, ale także stan dojrzałości. Warto wiedzieć o tym, że im mniej dojrzałe są dane owoce, tym niższy jest ich indeks glikemiczny. Ponadto obróbka termiczna czy stopień rozdrobnienia także wpływają na wartość IG. Stąd też mówi się, że lepiej wybrać świeże czarne porzeczki niż te w konfiturze bądź wiśnie prosto z krzaka niż znajdujące się w syropie.
Warto znać sposoby, dzięki którym można skutecznie obniżyć indeks glikemiczny spożywanego posiłku, w którym dodatkiem są owoce o wysokim IG. Przede wszystkim warto połączyć je z produktami bogatymi w białko. Owoce świetnie komponują się z jogurtem naturalnym, kefirem, twarożkiem czy serkiem wiejskim. Ponadto możesz połączyć je ze zdrowymi tłuszczami roślinnymi pochodzącymi z nasion, orzechów bądź pestek. Unikaj przy tym rozdrabniania owoców – nie ścieraj ich czy nie blenduj. W taki sposób zachowasz ich niższą wartość indeksy glikemicznego.