Od zawsze sporo mówiło się o witaminie C – jej cennych właściwościach i wpływie na zdrowie oraz ogólne samopoczucie. Kwas askorbinowy, bo to o nim właśnie mowa, jest związkiem, który ma zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Warto wiedzieć, w jaki sposób uzupełniać braki witaminy w organizmie, aby zapewnić mu poprawne funkcjonowanie przez cały czas.
Słysząc “witamina C”, zapewne pierwszym skojarzeniem, jakie przychodzi Ci do głowy, jest cytryna i pozostałe owoce cytrusowe. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ powszechnie uznaje się, że to właśnie one są bogactwem kwasu askorbinowego. Jednak w rzeczywistości okazuje się, że sporo innych owoców także w niego obfituje. Tutaj mowa przede wszystkim o owocach dzikiej róży, a także czarnej porzeczce, truskawkach, kiwi. To prawdziwa kopalnia zdrowia, dlatego warto je spożywać każdego dnia w świeżej postaci albo jako naturalne soki bez konserwantów. Nadal nie możesz znaleźć swojego ulubionego smaku owocu bogatego w witaminę C? Jej dużą zawartość można znaleźć także w agreście, jabłkach, malinach, bananach, gruszkach czy śliwkach. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
Oprócz owoców cennym źródłem witaminy C są również warzywa. Tutaj niewątpliwie największym bogactwem kwasu askorbinowego jest pietruszka. Warto dodawać ją do potraw, a także smacznych i pożywnych soków bądź smoothie. Ponadto dobrze jest zadbać o to, aby w codziennym jadłospisie znalazło się miejsce na paprykę (czerwoną oraz zieloną), a także brukselkę, kalarepę, brokuły, kapustę, kalafior i szpinak. Są one świetnym składnikiem wielu potraw obiadowych. Dodatkowo możesz sięgać również po sałatę, pomidory, marchew, buraki czy rzodkiewkę. Jak się okazuje, całkiem sporo produktów, które na co dzień występują w naszym jadłospisie, pozwala na zadbanie o zdrowie i uzupełnienie witaminy C w organizmie.
Oprócz wspomnianych owoców oraz warzyw kwas askorbinowy można znaleźć także w innych produktach, które uzupełnią codzienną dietę. Przede wszystkim można go znaleźć – ku zaskoczeniu wielu osób – w rozmaitych ziołach, mięsie, nabiale oraz rybach. Sporą ilość witaminy C wykazują także rośliny, a na czele tej listy znajduje się rokitnik, pokrzywa, cytrynowiec chiński, lebiodka pospolita, kiełki lucerny, owoce jarzębiny. Warto po nie sięgać w ciągu roku, aby dodać sobie witalności i poprawić samopoczucie.
Trzeba przy tym wiedzieć, że witamina C rozpuszcza się w wodzie, dlatego podczas gotowania dochodzi do jej rozpadu. Najlepiej zatem gotować produkty bogate w kwas askorbinowy, wykorzystując metodę na parze. Pamiętaj, aby nie rozdrabniać za bardzo, nie przechowywać zbyt długo i nie poddawać nadmiernej obróbce termicznej pokarmów będących źródłem witaminy C. Warto przy tym dodać, że jest ona łatwo przyswajalna i utrzymuje się w organizmie przez sporo czasu, dlatego nie można przesadzać z jej spożywaniem, ponieważ łatwo ją przedawkować.
🎅🏼 🎁 ODBIERZ PREZENT ŚWIĄTECZNY PRZY ZAKUPACH OD 199 ZŁ 🎅🏼🎁
🍊 SŁODKIE MANDARYNKI W SUPER CENIE - ZAMÓW TERAZ! 🍊
🚚 DARMOWA DOSTAWA OD 299 ZŁ 🚚