Żurawina jest owocem znanym nie od dziś i bardzo chętnie wybieranym do rozmaitych naparów, koktajli, wypieków czy owsianek. Wyróżnia się z uwagi na swoje liczne właściwości lecznicze, o których mówiły już nasze babcie. Jej korzystne działanie na organizm sprawia, że warto włączyć ją do swojej codziennej diety w dowolnej formie. Możliwości jest naprawdę wiele. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie posiłków z jej dodatkiem, sięgnij po sok żurawinowy, który będzie świetnym źródłem cennych witamin i minerałów.
Żurawina to owoc o szerokim działaniu prozdrowotnym, które doceni każda osoba. Mnogość jej właściwości sprawia, że jest chętnie wybierana przy rozmaitych schorzeniach i także jako środek prewencyjny. Nic dziwnego, że ma ona swoje zastosowanie nie tylko w kulinariach (gdzie jest spożywana jako świeży albo suszony owoc), ale także w kosmetologii.
Przede wszystkim żurawina świetnie sprawdza się w przypadku infekcji dróg moczowych. Są one wywołane najczęściej przez bakterie E.coli. Żurawina zmniejsza ich przyczepność do ścianek dróg moczowych, co znacząco obniża ryzyko choroby. Skutecznie wypłukuje je i zmniejsza podatność na zapalenie. Jest szczególnie wskazana dla kobiet, bo to właśnie głównie panie cierpią na tę dość męczącą przypadłość. Dodatkowo pomaga ona zapobiegać innym infekcjom pęcherza moczowego w przypadku osób, które mają problem z całkowitym opróżnianiem pęcherza.
To nie koniec właściwości żurawiny. Ma ona zastosowanie także przy wrzodach żołądka – skutecznie powstrzymuje bakterie, jakie mogą je wywoływać. Ponadto zmniejsza ryzyko chorób dziąseł i przyzębia o aż 60%. Jest wskazana także w przypadku osób cierpiących na rozmaite choroby serca i układu krążeniowego. Spożywanie żurawiny powstrzymuje tworzenie zakrzepów, zmniejsza skutki wylewu, wzmacnia serce i zapobiega utlenianiu się cholesterolu.
Jak widać żurawina to świetny owoc o działaniu prozdrowotnym. Można go mieć na wyciągnięcie ręki, wybierając naturalne soki z żurawiny bądź z jej dodatkiem. Ponadto w sklepach można znaleźć je w świeżej bądź suszonej postaci i swobodnie dodawać do rozmaitych posiłków – słodkich i wytrawnych.
Dlaczego warto włączyć żurawinę do swojej codziennej diety? Ma ona niską zawartość tłuszczu, a wysoką błonnika. Przy tym dostarcza sporą ilość witaminy C oraz E, a także składniki mineralne, pośród których są mangan i miedź. Warto wiedzieć, że jest ona źródłem ważnych antyoksydantów takich jak: kwercetyna, mirycetyna, peonidyna, kwas ursolowy i proantycyjanidyny typu A.
Po żurawinę może sięgać każda osoba – nawet ta dbająca restrykcyjnie o swoją dietę. Dlaczego? W 100 gramach tego owocu znajduje się wyłącznie 46 kcal. To niezwykle mały wynik, dlatego można śmiało pozwolić sobie na sok z żurawiny czy posiłki z jej dodatkiem podczas zrzucania kalorii. Aby spalić tę niewielką wartość energetyczną, wystarczy jeździć rowerem przez 7 minut, biegać czy pływać przez 5 minut. Zatem nie stanowi to zbyt wielkiego wyzwania, a owoc niewątpliwie pomoże w uzyskaniu dobrego samopoczucia i wzmocnieniu organizmu od środka – smacznie i naturalnie.
🎅🏼 🎁 ODBIERZ PREZENT ŚWIĄTECZNY PRZY ZAKUPACH OD 199 ZŁ 🎅🏼🎁
🍊 SŁODKIE MANDARYNKI W SUPER CENIE - ZAMÓW TERAZ! 🍊
🚚 DARMOWA DOSTAWA OD 299 ZŁ 🚚